„Orbán már megnyerte a 2018-as választást”

A Fidesz keményvonalas migrációs politikája nagy siker Magyarországon - írja hétfői számában a Financial Times brit európai kiadása.
A lap szerint a határait lezáró Magyarország szidalmakkal és diplomácia elszigetelődéssel néz szembe, Horvátország a menekültek határhoz buszoztatásával kényszeríti a migránsok átvételére, amit Magyarország szánalmasnak nevezett. Budapest azt mondja, hogy nem volt más választása, mint lezárni a határokat, és bár sok civil kedvesen fogadta a bevándorlókat, a lakosság nagyrészt egyetért a határok lezárásával. Az újság budapesti tudósítása a kormánypárt népszerűségének emelkedéséről ír, a Századvég felmérésére hivatkozva.

Csaba László, a CEU tanára úgy nyilatkozott a lapnak, hogy nem fér kétség ahhoz, hogy a miniszterelnök politikai célokra használja a migráció kérdését, hogy a Jobbik előtt járjon."Sokak szerint Orbán már megnyerte a 2018-as választást, ami egy évvel ezelőtt nem volt ilyen biztos" - magyarázza a professzor.

A lap úgy véli, a válság rámutatott arra, hogy az unión belüli szolidaritás összeomlott. Pardavi Mártát, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét megszólaltatva pedig azt írja, hogy a magyar határzár rossz dominóhatást indított el, a tagállamok pedig igyekeznek egymásra tolni a problémát.

A FT azt is ismerteti, hogy Magyarország elutasítja, hogy frontországgá nyilvánítsák ebben a válságban, ami úgynevezett hotspot felállításával, de több uniós támogatással is járna. Bírálói szerint a miniszterelnök azért utasítja vissza ezt, mert politikai tőkét akar kovácsolni a migrációból - írja a lap budapesti tudósítása, amely szerint a kormányfő keményvonalas retorikájában civilizációk összecsapásáról beszél, melyben a termékenyebb és versenyképesebb muszlim bevándorlók utánpótlása végtelen, akik párhuzamos társadalmakat hoznának létre, s végső soron többségbe kerülnének. Ez pusztán matematikai kérdés - idézi a miniszterelnököt a Financial Times.

Németországban a ZDF országos köztelevízió a bajor konzervatív CSU-nak a menekültválságban képviselt álláspontjával összefüggésben foglalkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel egy kommentárban, amely a televízió heute.de című hírportálján jelent meg. A CSU egy százalék doktrinája című kommentárban a szerző, Elmar Theveßen kiemelte: érthető, hogy a CSU igazat ad Orbán Viktornak abbban, hogy jogszabályi kötelesség az uniós külső határok védelme, de nem lenne szabad elsiklani a színtiszta iszlám- és idegenellenesség felett.

Kifejtette: Orbán Viktor megmondta, hogy nem akar muzulmánokat a hazájában, mert veszélybe kerülne a keresztény Magyarország, Milos Zeman cseh elnök pedig el is mondta, hogy miért; azért, mert genetikailag alkalmatlanok a beilleszkedésre. Az utóbbi „tiszta rasszizmus, és aki így gondolkodik, az az európai értékközösségen kívülre helyezi magát" - írta egyebek között a ZDF kommentátora.

A francia baloldali Libération A nap embere című rovatában Molnár Róbertet, a magyar-szerb-román határon fekvő Kübekháza független polgármesterét mutatta be.

A francia baloldali lap szerint a települést 13 éve irányító 46 éves Molnár Róbert „szülőfaluját nem egyszerűen egy tündérmesébe illő virágokkal és uniós zászlókkal díszített településsé változtatta, hanem kiváló kapcsolatokat épített ki a szomszédos romániai és szerb településekkel is". Ezt teszi most tönkre a magyar határkerítés - állítja a tudósító Florence La Bruyere. Az 1997 óta a román és szerb testvérfalvakkal májusban közösen megrendezésre kerülő pikniknek is vége szakad, mert a szerb és román határon épülő kerítés gettóként fogja körbezárni Kübekházát. „Ez egy új vasfüggöny" - mondta a lapnak a polgármester, aki szerint a hármas határpontnál tervezett, Triplex elnevezésű ipari és logisztikai park és a településeket összekötő utak terve is kútba hullik, mivel „a diplomáciai kapcsolatok nagyon megromlottak". A polgármester szerint a "felesleges kerítés kizárólag belpolitikai célt szolgál", Orbán Viktor a szélsőjobboldalhoz átpártolt szavazóit akarja visszahódítani, és elterelni a figyelmet a korrupcióról vagy a romokban heverő egészségügy és közoktatás problémáiról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.