galéria megtekintése

Orbán már az egész EU-nak határt szabna

7 komment

MTI

Megkezdődött csütörtökön délután Brüsszelben az Európai Unió állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács ülése, melyen a két fő napirendi pont a migrációs válság, valamint a brit reformelképzelések megvitatása.

A migrációs válságot érintő megbeszélések középpontjában a humanitárius segítségnyújtás, a külső határok védelme, az EU–Törökország cselekvési terv végrehajtása, a menedékkérőknek az unión belüli áthelyezése, illetve a visszaküldésére vonatkozó határozatok végrehajtása, valamint a menedékkérő-regisztrációs központok, az úgynevezett hot spotok rendszerszerű üzemeltetése áll majd.

Orbán Viktor a csúcsra tör
Orbán Viktor a csúcsra tör
Reuters

Orbán Viktor magyar kormányfő érkezésekor kijelentette: akkor lesz elégedett, „ha tudjuk tartani a védelmi vonalainkat”. A miniszterelnök hozzátette: sikerült elhárítani azokat a kísérleteket, amelyek a kötelező betelepítési kvótákat Magyarországra erőltetnék.

 

Csütörtökön vitatják meg a brit uniós tagságról szóló népszavazáshoz kapcsolódó londoni reformelvárásokat, melyekkel kapcsolatban megállapodásra is akarnak jutni ezen a csúcstalálkozón. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta: ezen a csúcson áll vagy bukik, hogy sikerül-e megállapodni. Tusk a csúcstalálkozó előtt még tartott egy utolsó egyeztetést David Cameronnal, annak részleteiről azonban egyelőre nem érkeztek hírek.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: „meglehetősen bizakodó”, hogy megállapodás születik.

David Cameron brit kormányfő a találkozóra megérkezve kijelentette: „harcolni fog Nagy-Britanniáért”; nehéz lesz, de jó szándékkal és kemény munkával sikerülhet megegyezésre jutni. Mint mondta, ha sikerül jó alkut kötni, azt el fogja fogadni, de olyanra nem bólint majd rá, amely nem felel meg a brit elvárásoknak.

David Cameron brit és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő a brüsszeli csúcs előtt
David Cameron brit és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő a brüsszeli csúcs előtt
Dylan Martinez / Reuters

Angela Merkel német kancellár kifejtette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy Nagy-Britannia tagja maradjon az Európai Uniónak. Hozzátette, a kérdésről az ülést megelőzően egyeztetni fog a francia elnökkel és a holland kormányfővel, a megállapodást azonban az unió huszonnyolc tagállamának kell elfogadnia.

Az EU-csúcs tétje

Élete talán legnehezebb EU-csúcsára érkezik ma Brüsszelbe David Cameron brit kormányfő, a tagállamok vezetői ugyanis most foglalnak állást az EU-t érintő brit reformjavaslatokról. Szerdán még számos kelet-európai ország nehezményezte azt a brit ötletet, amely négy évre felfüggesztené a szociális juttatásokat.

Körösi Ivett cikkét itt olvashatják: >>>

Orbán Viktor miniszterelnök a brit követelésekkel kapcsolatban kijelentette: a magyar kormány két olyan határt fektetett le, amelyeket a csúcson nem szabad átlépni; az egyik, hogy a személyek szabad mozgása nem szenvedhet csorbát, a másik, hogy nem születhet precedens, vagyis, hogy a briteknek adott szabályozási lehetőségek más uniós országok számára ne váljanak elérhetővé.

A magyar célok között szerepel, hogy az Egyesült Királyságban munkát vállaló magyarokat ne érhesse semmilyen hátrányos megkülönböztetés. A miniszterelnök szerint elérhető az a követelés, hogy egyetlen bevezetendő szabályozás se legyen visszamenőleg érvényes. Azok, akik már a szigetországban vannak, nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe, mint amilyenben eddig voltak – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar álláspontok a kétnapos uniós csúcs vitáiban tarthatóak lesznek.

Az Európai Tanács tájékoztatása szerint a tagországok állam- és kormányfői a szíriai konfliktus rendezéséről és a líbiai válság megoldásáról is tárgyalni fognak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.