galéria megtekintése

Orbán ma tüzet olt

Orbán Viktor az elmúlt napokban számos olyan gesztust tett az Európai Uniónak, amellyel elkötelezettségét akarja igazolni. A halálbüntetés feltétlen megvitatásának ügyéből például látványosan kihátrált az Európai Bizottság elnökének határozott ellenkezése után. Az Európai Néppárt ma kezdődő budapesti frakcióülése így is okozhat számára kellemetlen pillanatokat.

Orbán Viktor az elmúlt napokban tüzet oltott és elővágásokat tett annak érdekében, hogy elkerülje az esetleges kellemetlen pillanatokat az Európai Néppárt (EPP) ma kezdődő ­budapesti frakcióülésén.

Az, hogy „Európa erős embere" ezúttal gyengének bizonyulhat, már nyilvánvaló volt két hete, a stras­bourgi vitanapon is, ahol Orbán megszólalásai kimondott viszolygást váltottak ki a Fideszt is soraiban ­tudó Európai Néppártban.

Hírek szerint a vitát követő néppárti frakcióülésen heves támadások érték a menekültügyben vallott álláspontja és kiváltképp amiatt, hogy megnyitotta a halálbüntetés bevezetésének témakörét.

 

Orbánt már korábban is érték néppárti bírálatok, de nem annyira élesek, mint mostanában. Többen azt is felvetették, halasszák el vagy mondják le a politikai csoport ve­zető tisztségviselőinek ma kezdődő budapesti tanácskozását.

Egy képviselő közölte, az utolsó pillanatig gondolkodott azon, hogy elutazzon-e Budapestre. Bár az EPP ülésének hivatalos napirendjén az adatvédelem és az adóügyek szerepelnek,

való­jában az EPP és a Fidesz kapcsolata lesz terítéken

– fogalmaztak forrásaink.

Manfred Weber frakcióvezető az ­Európai Parlament május ­19-i plenáris ülésén veszélyesnek és károsnak nevezte a halálbüntetés visszaállításának már az emlegetését is, a bevándorlásról szóló magyar nemzeti konzultációról pedig azt mondta: „Olyan szavakat használ, amelyeket a mi politikai csoportunk elutasít.”

Orbán Viktor Magyarországon tőle nem ismert mosollyal köszönti Manfred Webert, az Európai Néppárt EP-frak­ciójának vezetőjét két hete Strasbourgban. Ma Budapestre jön a néppárti vezérkar
Orbán Viktor Magyarországon tőle nem ismert mosollyal köszönti Manfred Webert, az Európai Néppárt EP-frak­ciójának vezetőjét két hete Strasbourgban. Ma Budapestre jön a néppárti vezérkar
Patrick Seeger / MTI/EPA

A friss szemrehányások miatti keserűség is kiolvasható abból, amit a kormányfő nyilatkozott a Napi Gazdaság szerdai számában:

„A példánk, ha félelmet nem is, mert azért Magyarország nem akkora, hogy félni kellene tőle, de izgalmat és irritációt váltott ki az európai elitközpontokban, és emiatt renegát fenyegetést látnak ott, ahol láthatnának sikertörténetet is.”

Felmerült, hogy a Fideszt most akár kizárhatják az Európai Néppártból, de ez aligha történik meg. Általános a vélemény, hogy Orbán megrendszabályozásáról nem is az Európai Parlamentben, hanem

a berlini kancellárián dönthetnek.

Az elmúlt hetekben Orbán nekik is üzent: az ötéves kormányzását értékelő rendezvényen szögezte le, hogy az EU és a NATO „nekünk, magyaroknak a családunk, és nem válunk". Majd e hét kedden, a Helmut Kohl volt német kancellár születésnapján mondott beszédében jelentette ki: „Az EU-nak igaza van a halálbüntetés kérdésében, azt nem vezetheti be senki.”

Orbán tehát veszi az üzeneteket. Annál is inkább, mert Lázár ­János minél előbb le szeretné zárni a felfüggesztett uniós támogatásokkal kapcsolatos egyeztetéseket az Európai Bizottsággal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.