galéria megtekintése

„Orbán játszótere leszűkült Nagy-Magyarországra”

A magyar miniszterelnök elszigetelését javasolja a volt jobbközép román kormány egykori külügyminisztere. Cristian Diaconescu szerint Budapest már csak színleg folytat kétarcú politikát, a magyar kormányfő „a keletről érkező destabilizáló szándékok zászlóvivőjévé vált” Európában.

– Ne arra figyeljetek, amit mondunk, hanem azt nézzétek, amit teszünk: ez a magyar diplomácia standard válasza, valahányszor (nagyon gyakran) Magyarország bírálatok kereszttüzébe kerül a politikája miatt – indítja Budapest kancsalsága című írását a volt román külügyminiszter a Traian Basescu exállamfőhöz közelállónak tartott ziare.com internetes oldalon.

Diaconescu 2009-ben az ENSZ közgyűlésén. Budapest kancsalsága
Diaconescu 2009-ben az ENSZ közgyűlésén. Budapest kancsalsága
Chip East / Reuters

Diaconescu kitér arra, hogy a magyar külügyi tárca 2014 óta „több mint 400 diplomatát rúgott ki, és 60 nagykövetet hívott vissza" a posztjáról, emiatt szerinte Magyarország ma már nem rendelkezik olyan diplomáciai elittel, amely ellen tudna állni Orbán Viktor miniszterelnök oroszbarát politikájának.

 

– Magyarország, stratégiai okokból, látszólag kétkulacsos politikát folytat. A védelmi és a külügyminiszter képviseli az euro-atlanti vonalat, miközben a miniszterelnöki kancellária a viszony javítására összpontosít Oroszországgal – írja, ironikusan hozzátéve, hogy a nyugati kancelláriákban szalonképtelennek nyilvánított magyar miniszterelnök „játszótere" leszűkült Kelet-Közép-Európára és Nagy-Magyarországra. Megemlíti azt is, hogy több vezető magyar tisztségviselőt kitiltottak az Egyesült Államokból, és Orbánnak számos „tisztázandó ügye" van a Nyugattal, kezdve a demokrácia állapotától, az emberi jogok biztosításán át az antiszemitizmusig és a magas szintű korrupcióig.

Diaconescu emlékeztet: 2010-ig egyetlen magyarországi párt, „még a szocialisták sem" vittek aktív oroszbarát politikát. Az első megfertőzött párt e tekintetben a Jobbik volt, ami szerinte nem is lenne furcsa, hiszen Moszkva a legtöbb szélsőjobboldali pártot megfertőzte Európában. Azt viszont már problémának tartja, hogy az Orosz Föderáció Ukrajnával kapcsolatos retorikáját egy euro-atlanti tagország vezetői visszhangozzák.

Írása végén a volt külügyminiszter utal Orbán hétfői kijelentésére, miszerint Romániában „politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben". Meglátása szerint az ehhez hasonló nyilatkozatok nem érdemelnek hivatalosan reakciót (a román külügy amúgy reagált), „viszont nem ártana fontolóra venni a budapesti vezér elszigetelését".

Diaconescu azt is megjegyezte, hogy szerinte Orbán nem véletlenül kapta fel a vizet, a román igazságszolgáltatás ugyanis olyan ügyeken dolgozik, amelyek meggátolnák, hogy Románia erőforrásait Budapest felé térítsék el, ami „folyamatosan irritálni fogja a magyar politikusokat". – Mert ez a légérzékenyebb probléma, nem igaz, Orbán úr? – zárja cikkét a román politikus, konkrétumokat azonban nem említ.

Orbán és Basescu 2010-ben Tusnádfürdőn. Tisztázandó ügyek
Orbán és Basescu 2010-ben Tusnádfürdőn. Tisztázandó ügyek
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Diaconescu 2012 első felében, az Ungureanu-kormány bukásáig vezette a román külügyminisztériumot. Korábban volt külügyi államtitkár és igazságügyi miniszter is, majd Traian Basescu államfő tanácsadója. Jelenleg azt a Polgári Mozgalom Alapítványt vezeti, amely bejegyeztette az azonos nevű, Basescu által elnökölt pártot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.