Orbán is rádöbbent, hogy Putyin mibe húzta bele?

A paksi beruházásról tárgyalna a magyar kormányfő az orosz elnökkel február végén – írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy a magyar fél egyre kevésbé elkötelezett a beruházás iránt, amit azonban az ATV-nek Lázár Jánosnak készített pénteki interjúja cáfol.
Moszkvába utazik február 17-én Orbán Viktor, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, mindenekelőtt a paksi beruházásról tárgyalnak, mert információik szerint egyre inkább gyengül a magyar állam formális elkötelezettsége a becslések szerint 12,5 milliárd euróba kerülő paksi bővítés iránt.
Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ennek homlokegyenest ellentmondva Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV Szabad szemmel című műsorában péntek este arról beszélt, hogy fél éven belül Magyarország lehívhatja és le is fogja hívni az erőmű építésére folyósítandó orosz hitel első részletét. Ebből pedig korántsem az következik, hogy a magyar állam formális elkötelezettsége a fejlesztés iránt bármennyire is gyengült volna. Sőt, a miniszter azt hangoztatta, hogy semmi nem állhat a beruházás útjába, és az uniós vizsgálatok – amelyek egyebek mellett a közbeszerzési szabályok betartásának ellenőrzésére, illetve az esetlegesen tiltott állami támogatásra vonatkoznak – sem akadályozhatják meg a projekt megvalósítását.

Orbán egyébként napra pontosan egy évvel azután látogat Moszkvába, hogy Putyin Budapesten az ő vendége volt egy inkább az orosz fél által favorizált találkozón.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.