Orbán is beszállt a szlovák választási kampányba

Szombaton tartják Szlovákiában a helyhatósági választásokat, amelyen több mint négymillió szavazásra jogosult polgár dönthet a városi és a falusi önkormányzatok összetételéről. Leginkább Pozsony és Kassa, valamint Révkomárom került az országos érdeklődés középpontjába. 

Szlovákia fővárosában a függetlenként, de a kormánypárti Smer-SD támogatásával induló és a jelenlegi tisztségét megőrizni óhajtó Milan Ftácníknak két erős kihívója akadt Milan Knazko színész – a negyed századdal ezelőtti bársonyos forradalom egyik néptribunjának –, valamint Ivo Nesrovnal, több külföldi cég eddigi jogtanácsosának a személyében.

Az utóbbi főpolgármester-jelölt saját megtakarított pénzéből, mintegy 200 ezer eurót költött a kampányra, két vetélytársa különböző szponzori támogatások ellenére ötvenezerrel kevesebbet. Különösen a jelenlegi főpolgámestert bírálják sokan amiatt, hogy olyan személyektől is elfogadott pénzt, akiket négy évvel ezelőtt ő nevezett ki különböző fővárosi cégek igazgatótanácsába. A legutóbbi felmérések szerint szoros versenyben a jobbközép pártok jelöltje, Milan Knazko győzhet.

Kassán sokáig úgy tűnt, hogy a Smer-SD egyik erős embere, Richard Rasi nagy fölénnyel győz ésmarad a főpolgármesteri bársonyszékben, ám egyik közeli barátjának, Pavol Paska házelnöknek a korrupciógyanús ügyei és egy jelölt visszalépése miatt kihívója, a jobbközép pártok által támogatott Richard Bauer a vártnál erősebb ellenfele lehet.

A révkomáromi kampányt azért kísérte a szokásosnál jóval nagyobb érdeklődés, mert a felvidéki magyarság szellemi fellegvárában a Híd és a Magyar Közösség Pártja helyi választási koalícióra lépett. Czíria Attila vállalkozó a közös polgármesterjelöltjük, egy listán szerepelnek a képviselőjelöltjeik is. Berényi József és Bugár Béla, a két párt országos elnöke egyaránt úgy vélekedett, hogy csak igy lehet négy szűk esztendő után ismét magyar polgármestere Jókai szülővárosának.

Megállapodásukat viszont főleg az MKP helyi tagságának egy része élesen ellenezte, s arra ösztönözték pártbeli társukat, a négy éve alulmaradt Stubendek Lászlót, hogy tiltakozásként ezúttal függetlenként induljon, amit meg is tett. Emiatt nem kizárt, hogy újra a nevető harmadik, Anton Marek jelenlegi polgármester lesz a befutó. A kampányba közvetve beszállt Orbán Viktor is, aki fogadta Czíria Attilát, támogatta a helyi koalíciót, miként a Duna két partján levő Komáromok további együttműködését is.

A Magyar Közösség Pártja 349 dél-szlovákiai településen indít önállóan vagy koalícióban polgármesterjelölteket. Több mint harminc helyen – köztük a felső-csallóközi Somorján (Samorín) nincsenek kihívóik, vagyis már győztesnek tekinthetők. A Híd a szlovákok, illetve ukránok lakta északi országrészben is állított, illetve támogat független jelölteket. A két párt indulói között a felmérések alapján főleg Ipolyságon, Dunaszerdahelyen és más dél-szlovákiai kisvárosban várható szoros küzdelem.

Akár csak négy éve, ezúttal is sok személyeskedés és közhelyes igérgetés jellemezte a kampányt. Eduard Chmelár két bizarr kampányfogásra figyelt fel: a Dunaszerdahelyi járásban a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt néhány jelöltje magyarul is feltüntette a választási jelszavát, holott Ján Slota volt elnök és más híve rendületlenül azt hirdeti, hogy ebben az országban minden hivatalos megnyilvánulás csakis szlovák legyen.

– Egyértelműen ízléstelennek és felháborítónak tartom annak a közép-szlovákiai polgármesterjelöltnek az ötletét, aki a mécsesekre ragasztott matricán kérte a polgárokat, hogy rá szavazzanak, s ezeket az aktivistái halottak napja előtt ingyenesen osztogatták a településen – közölte a szlovák politológus, egyetemi tanár.

A csütörtök reggel óta érvényes kampánycsend előtt néhány perccel jelentette be Auxt Ferenc, az MKP rimaszombati járási szervezetének elnöke, hogy a városi listáról törölték Bedécs Lászlót, mivel csak most tudták meg, hogy ő a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja és helyi vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.