galéria megtekintése

Orbán: Elfelejtjük, hogy az osztrákok lenáciztak

17 komment

MTI

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Ausztria különösen nehéz időkben tagadta meg barátságát Magyarországtól, de a magyar kormány hajlandó mindezt elfelejteni.

A kormányfő pénteken a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatót, miután megbeszélést folytatott Werner Faymann osztrák kancellárral és Reinhold Mitterlehner alkancellárral.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország kész elfelejteni, hogy az osztrákok „lenáciztak minket”, ami - jegyezte meg - abszurd egy osztrák politikustól.

A miniszterelnök azt javasolta osztrák tárgyalópartnereinek, hogy a két ország próbálja segíteni egymást, mert „jogi értelemben mostantól egy csónakban ülünk”, hiszen a magyar-horvát határon ugyanaz a helyzet a migráció ügyében, mint az osztrák-magyar határon.

 

A horvát határon is határrendészeti rendszert kell létesíteni

A magyar-horvát határon is létre kell hozni egy, a szerb határnál létesítetthez hasonló határrendészeti rendszert a határátlépés európai formáinak biztosítása érdekében - közölte Orbán.

A miniszterelnök elmondta, Magyarország előtt két lehetőség áll. Az elsőt, a Horvátország által javasolt, Ausztria irányába vezető migránsfolyosó létrehozását az osztrák vezetés elutasította, mivel az ellentétes az uniós és nemzetközi szabályokkal.
Ezért az a feladat, hogy a szerb határon működő, a hozzá fűzött reményeket beváltott határrendészeti rendszer jöjjön létre Magyarország és Horvátország között is - mondta Orbán és hozzátette, hogy ezt, ha „nem is teljes szívvel”, de Ausztria is tudomásul veszi.

Orbán támogatást gyűjt a horvát határzár előtt

A magyar-horvát zöldhatár tervezett lezárása előtt Orbán Viktor miniszterelnök felkeresi a visegrádi együttműködés (V4) tagállamait, magyar kormánytagok pedig Horvátországba látogatnak, hogy a sikeres akcióhoz szükséges támogatást szerezzenek.

A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy nem elég csak a sajtón keresztül elmondani a világnak, mit miért tesz Magyarország.
Orbán Viktor szerint a bevándorlás utánpótlása korlátlan, ám ez az európai vezetők fejében még nem tükröződik.

Ha nem tudjuk megvédeni a magyar határt, Schengen elesett

Magyarország déli határainak megvédése egyben az osztrák, a bajor és végső soron az európai határok megvédése, és ha ezt nem tudjuk megoldani, Schengen elesett, közölte Orbán.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: ha Magyarország nem tudja megvédeni déli határait, akkor naponta 10 ezer, a következő hónapokban akár 250 ezer ember érkezhet Ausztria, illetve Németország felé. Kiemelte: politikai szempontból komoly dilemmát jelentett a horvát határon épülő kerítés, mivel Zágráb bár nem tagja a schengeni övezetnek, de az Európai Uniónak igen. Élvezzük a Schengenből fakadó előnyöket, de ez időnként kötelezettségekkel jár, és Magyarország vállalja ezeket a kötelezettségeket - szögezte le.

A magyar kormányfő úgy fogalmazott, kerítést építeni „nem egy jó érzés”, és a magyar rendőrök a lehető legemberségesebb módon próbálják védeni a határokat.

A magyar-szlovén határon nem akarunk kerítést építeni

Az is elhangzott Bécsben, hogy a magyar kormány Szlovénia és Magyarország közé nem akar kerítést építeni. A magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, hogy „kitakarítsák” a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére.

Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, amit nem lehet „eltakarítani” egy napon belül - közölte Orbán Viktor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.