galéria megtekintése

Orbán egyszerűen kevés volt a Die Weltnek

33 komment


Dési András
NOL

„Az Orbán Viktorral és Horst Seehoferrel folytatott párhuzamos beszélgetés nem tartozott a hét legjobb történetei közé, és ezért nem került be a nyomtatott lapba, se a Welt am Sonntagba, se a Die Weltbe” – válaszolta kérdésünkre a konzervatív lapot kiadó Axel Springer vállalati kommunikációért felelős munkatársa.

Keményen visszavágott az Orbán-kormánynak a Die Welt. „Az Orbán Viktorral és Horst Seehoferrel folytatott párhuzamos beszélgetés nem tartozott a hét legjobb történetei közé, és ezért nem került be a nyomtatott lapba, se a Welt am Sonntagba, se a Die Weltbe”– derül ki abból az írásos nyilatkozatból, amit Bianca-Maria Dardon, a Die Welt konzervatív napilapot és annak vasárnapi kiadását, a Welt am Sonntagot is kiadó Axel Springer vállalati kommunikációért felelős munkatársa küldött lapunknak.

Orbán és Seegofer Münchenben november 6-án
Orbán és Seehofer Münchenben november 6-án
Sven Hoppe / MTI/EPA

Dardon közlése szerint a nyomtatott lapban „drága és kevés” a hely, különösen akkor, amikor a berlini fal leomlásának a 25. évfordulóját ünneplő szám jelent meg. „Senki se gyakorolt nyomást a szerkesztőségünkre. Az a tény, hogy a párhuzamos interjú nem jelent meg a nyomtatott lapban, a legjobb bizonyíték arra, hogy a szerkesztőségeink nem hagyják, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk” – zárul a közlemény.

 

Lapunk vasárnap óta telefonon és írásban kereste Berlinben a Die Welt és a Welt am Sonntag szerkesztőségét. Szerettük volna tudni, hogy a két lap szerkesztősége mit gondol az Orbán Viktor magyar és Hors Seehofer bajor tartományi kormányfővel készült párhuzamos interjúról, amely végül a Welt Online-on, a Welt internetes kiadásában, ott is a Gazdaság rovatban jelent meg.

A nyomtatott lapból való kimaradás nagy hullámokat kavart. Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője megalázónak, szakmaiatlannak és etikátlannak nevezte azt a szerkesztői magatartást, hogy a Welt am Sonntag és a Die Welt „visszadobta" a két politikus által jóváhagyott szöveget, és kiegészítő kérdésekkel fordult Orbánhoz. E kiegészítő kérdések kapcsán pedig jelezte, ha azokra nem kapnak választ, nem közlik a nyomtatott lapban a párhuzamos interjút.

Bianca-Maria Dardon lapunknak küldött válaszában annyit közölt, hogy valóban tettek fel kiegészítő kérdéseket, de azokra nem kaptak válaszokat. Mivel a párhuzamos interjú nem volt teljesen érdektelen, ezért az online kiadásban közölték, az interneten ugyanis korlátlan a hely.

Az ügy érdekessége, hogy az interjút Michael Backhaus, egy papíron vérprofi újságíró készítette. Backhaus 2005-től 2014 októberéig a Springer-birodalom egyik legismertebb lapja, a Bild am Sonntag főszerkesztő-helyettese volt. Előtte 2000 és 2005 között egy jelentős bajorországi regionális lap, a Passauer Neue Presse főszerkesztőjeként dolgozott, innen jöhet a bajor vonal, vagyis a dél-németországi tartományt közel ötven éve irányító CSU-hoz fűződő kapcsolat. Az ezredforduló előtt Backhaus politikai riporterként szintén Springer-lapoknál, a berlini B. Z. bulvárlapnál, illetve a Berliner Morgenpostnál dolgozott. – Az 58 éves újságíró most októbertől a Bild am Sonntag és Welt-csoport szerzőjeként tevékenykedik – közölte szeptember végén az Axel Springer.

Orbán Viktor kezet csókol feleségének, Lévai Anikónak a Stoiber-házaspár mellett a Müpában
Mohai Balázs / MTI

A párhuzamos interjú kapcsán szintén napvilágra került, hogy az ügyben Edmund Stoiber bajor tartományi kormányfő felhívta Mathias Döpfnert, az Axel Springer igazgatótanácsának elnökét. Az Orbán Viktorral jó kapcsolatokat ápoló, őt „politikai nevelt fiának" tekintő Stoiber állítólag azért telefonált, hogy felhívja Döpfner figyelmét a magyarországi politikai helyzetre, illetve elmondja, hogy a magyar kormányfő dühös. A konzervatív Die Welt az elmúlt években többször roppant kritikusan írt Orbánról és kormányáról, arról, hogy a Fidesz a kétharmados többségével hogyan szabja át a maga képére Magyarországot.

Lapunk információi szerint a párhuzamos interjú ötlete Backhaustól származik, ő kereste meg a CSU-t, illetve a bajor tartományi kancelláriát az ötlettel, hogy a Welt am Sonntagban lehoznák az interjút. Kerestük Backhaust is, egyelőre nem siekrült elérni. Szintén érdekesség, hogy a magyar kormány egy másik tagja, nevezetesen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megjelent a Welt Online-on. Szijjártó múlt szerdán, november 12-én járt Berlinben, s valószínűleg akkor készült a beszélgetés, amit a Welt Online a Politika rovatban vasárnap közölt. Ebben az interjúban kifejezetten éles, kritikus kérdések hangzottak el szemben a párhuzamos miniszterelnöki interjú meglehetősen barátságos hangvételével.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.