"Orbán az Európai Unió tyúkszemére lépett"

"Semmi a világon nincs ingyen, még akkor sem, ha valaki magyar miniszterelnök" -írta a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap a paksi atomerőművel kapcsolatban Budapest és Brüsszel között kirobbant vitáról szóló írásában.

Az első pillantásra úgy nézett ki, hogy Orbán Viktor nagyszerű szerződést írt alá Vlagyimir Putyinnal. "A mesés szerződések varázsa azonban többnyire a részletekben rejlik, s ez Paks esetében Budapest azon kötelezettségvállalása, hogy az atomerőmű kizárólag orosz fűtőanyagot fog használni" - olvasható a "Kreml trükkje: ingyenes erőmű, de csak orosz fűtőanyagra" című, Lubos Palata által jegyzett írásban.

Palata szerint Orbán ezzel "az Európai Unió tyúkszemére lépett, amelynek ilyen esetekben vétójoga van". Természetes, hogy Budapest által az oroszok számára előre bebiztosított exkluzivitás "szálka az EU szemében".
Az újság szerint probléma, hogy a magyar-orosz szerződést senki sem ismeri teljes egészében, mert azt a magyar parlament titkosította.

"A Paks körüli vitákat Csehországnak is figyelmesen követnie kellene. Temelín (az új cseh atomerőmű) kibővítésénél ugyanis a 'magyar forgatókönyv' is napirenden van. Az ipari minisztérium ráadásul Moszkvával együttműködve egy 'orosz' fűtőanyagot gyártó üzem létesítését is mérlegeli" - jegyzi meg Palata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.