Orbán: az energiabiztonság kulcskérdése volt a magyar V4-elnökségnek

Az energiabiztonságot nevezte az elmúlt egyéves magyar V4-elnökség egyik legfontosabb ügyének Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a magyar elnökséget lezáró csúcstalálkozó sajtótájékoztatóján.
A kormányfő példaként megemlítette az európai energiaunióra a közelmúltban tett lengyel javaslatot, valamint a magyar és a szlovák földgázhálózat összekapcsolását, aminek köszönhetően először érkezhet Magyarországra nem orosz forrásból származó gáz. Utóbbi fantasztikus, geopolitikai jelentőségű siker - értékelt.

Orbán elmondta továbbá, hogy a magyar elnökségnek célja volt az észak-déli közlekedési folyosók kiépítéséhez szükséges politikai megállapodások megkötése is, és ezek mind meg is születtek. Ezért nem illuzórikus feltételezés, hogy néhány éven belül a legjobb minőségű utakon és vasúton lehet majd utazni az Adriától a Balti-tengerig - jelentette ki a kormányfő, miután az Országházban plenáris tárgyalást folytatott a visegrádi együttműködés (V4) országainak a négy miniszterelnöke.

A kormányfő sajtónyilatkozatában megemlítette, hogy a V4 parlamenti dimenzióját is megnyitották, valamint azt, hogy az ősszel esedékes walesi NATO-csúcstalálkozóra felkészülésképpen a visegrádi védelmi miniszterek kidolgoztak egy közös biztonságpolitikai pozíciót. A miniszterelnök a V4-tagállamok nevében köszönetet mondott a sajtótájékoztatón részt vevő José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság távozó elnökének, „mert a nemzeteink hálával tartoznak azoknak az embereknek, akik a nehéz időszakokban - legyen szó az uniós tagság elnyeréséről vagy az unióban eltöltött első időszakról, amely különösen nehéz volt - mellettünk álltak, segítettek bennünket". Orbán hangsúlyozta, hogy mind a négy visegrádi állam sikereket mutathat fel az uniós támogatások igénybevételében, amiért köszönetet mondott Johannes Hahn regionális ügyekért felelős uniós biztosnak, aki Barroso mellett szintén részt vett a magyar elnökség lezárása alkalmából rendezett keddi budapesti konferencián.

A sajtótájékoztatón José Manuel Barroso kiemelte, az EU strukturális alapjait befektetéseknek kell tekinteni. Bár továbbra is fontos a fiskális konszolidáció, és elkötelezettnek kell maradni a reformok mellett, ha okosan költik el az uniós alapok forrásait, azzal lendületet adhatnak a növekedésnek és a munkahelyteremtésnek, és éppen ez az, amit a polgárok elvárnak - magyarázta az Európai Bizottság elnöke.

Mint mondta, hamarosan befejeződik azoknak a megállapodásoknak a megkötése a tagállamokkal, amelyek arról szólnak, hogyan költik el az országok az uniós forrásokat. Remélhetőleg még a jelenlegi bizottság mandátuma alatt megállapodhatnak Csehországgal és Magyarországgal is - közölte.

José Manuel Barroso méltatta a visegrádi országok sikereit, kiemelve, hogy a csoport képes konkrét eredmények elérésére.

Robert Fico szlovák miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarország után országa veszi át a V4 elnökségét. Az elnökségi programot ismertetve kifejtette: mottójuk a dinamikus Visegrád az Európai Unióban és a világban. Nagy hangsúlyt helyeznek egyebek mellett a versenyképességre, a növekedésre, az energiabiztonságra, a közlekedési kapcsolatok erősítésére és a védelmi együttműködésre. A V4+ formátumot kihasználva az év végén Svájccal, jövő tavasszal pedig Franciaországgal és Németországgal terveznek közös tanácskozást - sorolta. Hozzátette, Szlovákia jó felkészülési lehetőségnek tekinti a V4-es elnökséget a 2016-os EU-elnökségére.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a magyar V4-elnökség sikereit méltatva elmondta: sikerült növelni a visegrádi csoport jelentőségét az unión belül, a négy ország sok fontos kérdésben egyeztette az álláspontját. A V4 hozzájárult ahhoz, hogy az EU egyértelmű álláspontot alakított ki Ukrajnával kapcsolatban - vélekedett.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök az energiabiztonság jelentőségéről beszélt. Mint mondta, az uniós források segíthetnek erősíteni az energia-összeköttetéseket az országok között. Úgy látja, az ukrajnai események is rávilágítottak az energiabiztonság fontosságára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.