galéria megtekintése

Hihetetlen dolgokkal kérkednek Orbánék Amerikában

24 komment

NOL

Elképesztő dolgokat mond a magyar kormányról Orbán hivatalos amerikai lobbistája, Connie Mack. Magyarország nemrégiben kinevezett amerikai szócsövének állításai szerint Magyarország megfelelően és humánusan kezeli a menekültválságot, megfékezi a terjeszkedő Oroszországot, és elkötelezett a tolerancia és a szabadságjogok mellett.

Connie Mack volt republikánus képviselőt szeptember 15-én nevezték ki Magyarország amerikai „szószólójává”. Feladata egy közvetlen kommunikációs csatorna biztosítása lenne az amerikai média és döntéshozók, valamint a Miniszterelnökség között. Mack mindent megtesz, hogy megfeleljen az Orbán-kormány elvárásainak, és rögtön létre is hozott egy weboldalt, a Hungaryinsights.com-ot. A site fő témája, hogy a magyar kabinet milyen jól kezeli a menekültválságot, és milyen rendesen bánik a migránsokkal.

„Megtisztelő, hogy az Egyesült Államok egyik legfontosabb európai szövetségesének az érdekeit képviselem” – mondta Mack még szeptemberben kinevezése kapcsán. Nem véletlen, hogy az egykori republikánus politikus jó véleménnyel van Magyarországról, amerikai cégeit ugyanis a kormány és a Századvég összesen 1,4 milliárdos szerződésekkel bérelte fel négy évre, hogy lobbitevékenységet folytassanak Amerikában. Mack és az Orbán-kormány között a miniszterelnök egyik legbefolyásosabb tanácsadója, Arthur J. Finkelstein amerikai kampányguru is fontos kapocs. Ő vitte a republikánus politikus sikertelen 2012-es szenátusi kampányát. Mack 2005 és 2013 között volt Florida állam kongresszusi képviselője.

Az Index utánajárt, hogy Connie Mack hogyan képviseli Magyarország érdekeit az Egyesült Államokban, és döbbenetes dolgokra talált. Magyarország amerikai szóvivője szeptember 25-én Larry King műsorában, a PoliticKING-ben a menekültválságról értekezett. Mack olyanokat mondott például, hogy a problémát úgy lehetne megoldani, ha elpusztítanák az Iszlám Államot Szíriában. Azzal, hogy Németország pénzt, ételt és szállást ad a menekülteknek, Európába vonzza őket. A regisztráció miatt Magyarország már 200 ezer embert fogadott be Mack állítása szerint, és a többi EU-s tagállam eddig homokba dugta a fejét a válság kapcsán, de most már ők is ugyanazt csinálják – szigort vezetnek be a határon –, mint Magyarország. 

 
Connie Mack: Bukott politikusból lett Orbán amerikai szócsöve
Connie Mack: bukott politikusból Orbán amerikai szócsöve
Scott Audette / Reuters

Mack elismerte, hogy Magyarországról rossz hírek terjednek a sajtóban, de ez csak az egyik fele a történetnek. Példaként hozza a menekültgáncsoló László Petra esetét, aki szerinte „egy ellenzéki pártnak dolgozik”, amely „káoszt akar csinálni a miniszterelnöknek”. Mack szerint az egész sajtó úgy tudósította a történetet, mintha a magyar kormány elnézte volna az operatőr tettét.

„Világos, hogy a magyar kormány egyszerre kezelte kedvességgel és őszinteséggel a migránsokat” – állítja Mack első hivatalos közleményében. A politikusból lett szócső szerint Magyarország megmutatta, hogy kell megfelelően kezelni a menekültválságot. A humánus Magyarország védelmében hozza fel a Migration Aid önkénteseinek munkáját, ami szerinte jól mutatja, mennyi jó szándék van a magyar emberekben a menekültek iránt.

Mack weboldala sem szűkölködik elferdített állításokban. Magyarországot hithű, szabadpiaci kapitalista, hipertoleráns államként írja le. (Elég az orosz energiafüggőségre, az oroszbarát külpolitikára vagy a szólásszabadság lebontására gondolni, ami miatt az Egyesült Államok többször bírálta a magyar kormányt.) Ennél vadabb kijelentéseket is tett, szerinte a NATO-n keresztüli stratégiai partnerségben még egy érdekben osztozik Magyarország és az USA: a terjeszkedő Oroszország féken tartásában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.