„Orbán állítása ellenére nyilasokat akarnak tisztára mosni”

Továbbra sem kommentálja az Európai Bizottság az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a vasárnapi országgyűlési választásokról készült előzetes jelentését, amelyben az 57 tagállamot számláló szervezet megfigyelő többek közt azt állapították meg, hogy jogtalan előnyre tett szert a Fidesz.
Pia Ahrenkilde Hansen, a bizottság szóvivője lapunk kérdésére azt mondta, tudomásul vették az előzetes jelentést, de majd a végleges jelentés után tudják elemezni a helyzetet.

Az Európai Parlamentben (EP) eközben az európai zöldek részéről Rui Tavares, a magyarországi jogállamiság és demokrácia állapotáról készült EP-jelentés felelőse, és Ulrike Lunacek, osztrák zöld EP-képviselő cserélt eszmét a Fideszről, és a Jobbik megerősödéséről Magyar Bálint volt oktatási miniszterrel, illetve Karl Pfeifer osztrák újságíróval, aki „Palesztinába majd vissza. Egy zsidó életút (Einmal Palästina und zurück. Ein jüdischer Lebensweg)" című könyvéből olvasott fel részleteket.

Pia Ahrenkilde Hansen – Yves Herman / Reuters

Pfeifer – akinek családja az Anschluss után érkezett Debrecenbe, és Karl tökéletesen megtanult magyarul – közölte, Orbán állítása ellenére, hogy zéró toleranciát hirdetnek az antiszemitizmussal és a kirekesztéssel szemben, a magyar vezetés tisztára akar mosni nyilas propagandistákat és elítélt háborús bűnösöket, mint Nyírő József és Wass Albert, és Orbánék relativizálják a történelmet. Magyar Bálint a posztkommunista maffiaállam szerveződéséről és jellemzőiről beszélt, amelyben az „állami keresztapa" fogságában vergődik az ország. (Ő szerkesztette nemrég a Magyar Polip című tanulmánykötet, amelyben szintén ezt az állapotot fejtik ki a szerzők.)

Tavares a maga hosszas felszólalásában elmondta, az „Európa ígéretét" a közös jólét, a demokrácia és a szuverenitás, illetve az alapjogok jelentik, melyeket közösen a jogállamiság védelmez. – Akik azt hiszik, hogy az EU egy pénzautomata, azok nem ismerik az európai történelmet – mondta a portugál politikus arra, hogy Európa egyben a béke garanciáját is jelenti.

Lapunknak arra a kérdésére, hogy mit tehetnek a fősodorban lévő pártok a szélsőségesek visszaszorítására, hiszen úgy tűnik, hogy a szélsősége politikák lenyúlása, illetve a karanténpolitika sem működik, Magyar Bálint elmondta: véget kell vetni a piszkos szolidaritásnak, hiszen mind a jobb-, mind a baloldali európai pártcsaládok védik a sajátjaikat, még akkor is, ha ezzel aláássák a közös értékeket. Mint emlékezetes, az Európai Néppárt rendszeresen megvédte a Fideszt, de az Európai Szocialista Párt is kiállt a román kormányfő, Victor Ponta mellett, amikor vele szemben szintén felmerültek demokratikus aggályok. Lunacek szerint őszintébb politikára van szükség a hagyományos pártok részéről, és arra, hogy a kormányok betartsák az ígéreteiket. Tavares ezen a vonalon továbbmenve a „jó kormányzást" jelölte meg a szélsőségekkel szembeni legjobb fegyverként.

Kérdésünkre, hogy a nevéhez köthető EP-jelentés gyakorlati végrehajtásával, a magyar kormányzat megfigyelésével hogyan állnak, az EP-képviselő elmondta, sikerült megakadályozni a jelentéssel azt, hogy ügyeket önkéntesen helyezzenek át egyik magyar bíróságról a másikra, és arra is kitért, hogy az Európai Bizottság rögzítette azt, mit tesz, ha egy tagállam rendszerszerűen sérti meg az EU-s jogokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.