galéria megtekintése

Orbán 38 millió menekültet emlegetett Prágában

Közös nyilatkozat elfogadásával ért véget a visegrádi kormányfők hétfői prágai csúcstalálkozója, amelyen a macedón államfő és a bolgár miniszterelnök is részt vett. A dokumentum hangsúlyozza a második védvonal fontosságát, ugyanakkor kiemeli, hogy a migránsválságot csak közös, összehangolt lépésekkel lehet megoldani.

A visegrádi négyek támogatják Törökország és az unió közös lépéseit a migránsválság enyhítése érdekében, miként Görögország erőfeszítéseit is a schengeni határ megvédésében, ugyanakkor fel kell készülnünk arra is, hogy ezek a törekvések nem hozzák meg a várt eredményt. Ezért az Európai Uniónak jóval erőteljesebben kellene támogatnia Bulgária és Macedónia saját határaik megvédését célzó szándékait. A visegrádi négyek szolidaritásukat fejezték ki azzal is, hogy a két ország vezető politikusait meghívták a hétfői prágai találkozójukra, amelyen további anyagi és más segítséget ajánlottak fel nekik.

"Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a migránsválság megoldása csak közös európai megoldás eredményeként válhat valóra. Legégetőbb feladatnak pedig a külső schengeni határok védelmének megerősítését, az embercsempészek elleni határozottabb fellépését tartjuk" - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a V4-ek prágai kormányfőinek találkozóját követő nemzetközi sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor szerint a V4 megalakulásának negyedszázada során sosem volt olyan nagy szükség a visegrádi négyek együttműködésére, mint jelenleg. „Már ha egyenlő partnerei és elismert szereplői akarunk lenni az uniónak" - szögezte le a magyar miniszterelnök, aki a továbbiakban úgy vélekedett, hogy 2016 legfontosabb kérdése a biztonság és a migráció lesz.

 

Rámutatott arra, hogy Európa körül 38 millió ember él saját hazájában belső menekültként, akik bármikor megindulhatnak földrészünk irányába. Hatalmas népmozgás várható Ukrajna felől is. A kormányfő megismételte azt a magyar álláspontot, miszerint az eddigi uniós migránspolitika megbukott, ezért a migrációs áradatot mielőbb ellenőrzés alá kell vonni és mielőbb meg kell állítani. "Ha az első védelmi vonal beválna és működne, vagyis sikerülne Törökország és Európa között megállítani a menekülthullámot, ez lényeges javulást hozhatna, ám az elmúlt hónapok tényei azt igazolják, hogy ez nem sikerült. Ezért a politikai felelősségünk azt követeli meg, hogy a második védelmi vonalról is eszmét kell cserélni.  Ez lesz a következő napok, hetek egyik legfontosabb feladata" - így a magyar kormányfő.

Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök
Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök
Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor megismételte, hogy hazánk támogatja Bulgária schengeni tagságát, és szorgalmazza, hogy Macedónia mielőbb kezdhesse meg csatlakozási tárgyalásait az unióval. Beta Szydlo lengyel kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a visegrádi négyek alternatív javaslata nem kirekesztő, nem irányul senki ellen. Gjorge Ivanov macedón elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy hazája jóval nagyobb terhet visel a migránsválság kezelésében, mint néhány uniós tagország. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök pedig bírálta az uniót, hogy hazájának schengeni tagságáról még mindig nem született döntés.

A prágai nyilatkozat megemlékezik a visegrádi együttműködés negyed évszázados jubileumáról is. Eszerint a V4 közös érdekek és értékek alapján született meg, az eltelt negyedszázad során pedig jelentős mértékben hozzájárult Közép-Európa fejlődéséhez. A visegrádiak továbbra is szoros együttműködésben kívánnak részt venni a gazdagabb és a demokratikusabb Európa építésében. Tapasztalataikkal pedig segíteni kívánják a nyugat-balkáni országokat, valamint a keleti partnerség sikerét - olvasható a dokumentumban.

Kedden Prágába érkezik Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, akit Bohuslav Sobotka tájékoztat a visegrádi négyek, valamint a macedón elnök és a bolgár kormányfő hétfői tárgyalásairól, továbbá a V4-eknek a brit uniós reformcsomaggal kapcsolatos álláspontjáról. Ugyancsak a cseh fővárosba várják kedden Nikosz Kotziasz görög külügyminisztert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.