Önkéntesekből álló járőrök biztosítják a közrendet a rendőrség helyett Lvivben

Önkéntesekből szerveztek rendfenntartó alakulatokat csütörtökön Lvivben az esetleges fosztogatások és önbíráskodás megakadályozására, mivel a rendőrség nem képes feladata ellátására – jelentette be csütörtök este Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai nagyváros polgármestere.

Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai nagyváros polgármestere videoüzenetben szólította fel a lakosságot, hogy tartsa be a törvényeket, akadályozza meg az esetleges fosztogatást és önbíráskodást, mert a város csak ezzel tarthatja fenn a jogot Ukrajna európai jövőjére. Felhívta a szülőket, hogy maximális mértékben vigyázzanak fiatalkorú gyermekeikre. Arra is emlékeztetett, hogy a városban 22 óra után tilos alkoholt árusítani.

A polgármester közölte: a szerda éjszakai tiltakozó megmozdulások következtében Lvivben (Lemberg) gyakorlatilag megszűnt a rendvédelmi szervek működése, a rendőrök félnek egyenruhában kimenni az utcára. Súlyosbítja a helyzetet, hogy ismeretlenek több száz lőfegyvert raboltak el az elfoglalt rendőrőrsökről – tette hozzá, megjegyezve, hogy a rendőrség hiányát bűnözők, provokátorok és garázda elemek használhatják ki.

Szadovij üzenetében arról biztosított, hogy első számú feladatának a lembergi polgárok biztonságának szavatolását tekinti. Bejelentette, hogy közbiztonsági törzset állítottak fel helyettese, Volodimir Sevcsuk nyugalmazott hadseregtábornok vezetésével. Elmondta, hogy a testület csütörtök estig járőrszolgálatot ellátó osztagokat hozott létre önkéntes helyi vállalkozókból, vállalati munkatársakból, önvédelmi alakulatok, sportszövetségek tagjaiból, autós tüntetőkből, önkormányzati képviselőkből és a tüntetők oldalára átállt körzeti rendőrökből. Az önkéntes osztagokat a hadsereg egy nyugalmazott ezredese irányítja, tagjai megkülönbözető jelzésekkel ellátott láthatósági mellényt viselnek.

Szadovij arra kérte a város lakosságát, hogy őrizze meg éberségét, higgadtságát, s a lehető legnagyobb mértékben támogassa az önkéntes rendfenntartókat. Egyúttal ismertette azt a telefonszámot, amelyen bejelentés tehető a rendkívüli esetekről, mivel szerdától Lembergben nem működik a rendőrség segélyhívó száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.