Öngyilkossághoz vezetett a papi pedofília

Minden tőle telhetőt meg akar tenni a belga egyház annak érdekében, hogy enyhítsen a papi pedofília áldozatainak szenvedésein.

A belga katolikus egyházat irányító André-Joseph Léonard prímás, Brüsszel-Mechelen egyházmegye érseke sajtótájékoztatón reagált a témáról múlt pénteken kiadott jelentésre, amely 489 panaszt tekintett át, s megállapította: száznál is több molesztálási ügy történt az egyházon belül 1950 és az 1980-as évek vége között. A bűntetteket a klérus tagjai, vagy az egyház szolgálatában álló civilek követték el. A 200 oldalas jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a történtekkel bizonyára összefügg az érintettek közötti öngyilkosságok magas száma. A valójában nyolc éve működő, az egyházon belüli szexuális visszaéléseket vizsgáló bizottság munkája azt követően gyorsult fel, hogy áprilisban lemondott a brugge-i püspök. Roger Vangheliwe azután hagyta el posztját, hogy elismerte: 1973 és 1986 között szexuálisan bántalmazta unokaöccsét.

A múlt pénteken nyilvánosságra hozott jelentést követően a belga sajtó össztüzet zúdított az egyházra, amelynek révén a hívők elbizonytalanodtak, a belga katolikus egyház pedig válságba került. Léonard érsek most ígéretet tett a hibák kijavítására, s bejelentette, hogy intézményt hoznak létre a szenvedések enyhítésének céljából. Az áldozatokat és a bűnösöket egyaránt felszólította, jelentkezzenek önként, mert az egyház pontot szeretne tenni ennek a fájdalmas fejezetnek a végére.

Az említett jelentés 124 áldozat vallomását tartalmazza, de az összes panaszok száma csaknem félezer. A panaszosok kétharmada férfi, s molesztálásuk 12 éves koruk körül kezdődött, de többen voltak 8 év alattiak a pedofil cselekmények idején. Léonard érsek – aki egyszerre érez dühöt és tehetetlenséget – elismerte, hogy a jelenlegi bizalmi válságból nem lesz könnyű kiutat találnia a belga katolikus egyháznak.

André-Joseph Léonard érsek megállapította, hogy száznál is több molesztálási ügy történt az egyházon belül 1950 és a nyolcvanas évek vége között.
Archbishop of Mechelen-Brussels and Primate of Belgium Andre-Joseph Leonard (L) holds a news conference with Guy Harpigny (R), bishop of Tournaiin Brussels, September 13, 2010. The Belgian Church was reacting to last week's release of the "Adriaenssens report" which said sexual abuse of children by priests was widespread in the Belgium. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: CRIME LAW RELIGION IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.