Öngyilkos lett a Pinochet-diktatúra titkosrendőrségének egykori feje

Öngyilkos lett Odlanier Mena Salinas nyugalmazott tábornok, a Pinochet-időszak titkosrendőrségének (CNI) egykori feje, aki börtönbüntetését töltötte gyilkosságok, emberrablások és kínzások vádjával.

A 87 éves Mena saját otthonában lőtte le magát, amikor engedélyezett kimenőnapja volt (többek között minden hétvégén hazamehetett a családjához). Mint a Corriere della Sera emlékeztet, október 11-én kezdődött volna Rómában egy újabb pere az úgynevezett Condor-akció miatt, amelyben a hetvenes években a dél-amerikai diktatúrák együttműködésében legalább hét olasz származású baloldali fiatal tűnt el, illetve meggyilkolták őket. A chilei jobboldali El Mercurio napilap leközölte Mena feltételezett búcsúlevelét, amelyben cáfolta, hogy köze lett volna a Condor-tervhez.

A tábornokot egy tucat más, a Pinochet-diktatúra vezető posztjait betöltő magas rangú volt tiszt társaságában a Cordillerának nevezett luxus-börtönben tartották. Ám az utóbbi időben rendszeres tüntetések voltak a börtönnél, ezért a múlt héten Sebastian Pinera chilei elnök a kivételezett állapot megszüntetése mellett döntött.

Nem egyértelmű, hogy a volt rendőrtábornok attól félt, hogy köztörvényesek közé kerül egy normális börtönbe, vagy az itáliai pertárgyalás miatt oltotta ki az életét. Mint a chilei sajtó megírta, Mena Salinas vasárnapi temetésén részt vett Augusto Pinochet diktátor-elnök lánya, Lucia Hiriart is.

A Cordillera luxus-börtön Santiagóban
Gendarmes stand guard in front of the main gate of Penitenciario Cordillera jail in Santiago September 27, 2013. Odlanier Mena, 87, a former general who led the intelligence service CNI (National Center for Information) under Augusto Pinochet's dictatorship, and was serving his sentence for human rights violations at the Penitenciario Cordillera jail, committed suicide at his home in the Chilean capital while on a free weekend, his lawyer said Saturday. Mena was to be transferred from the Penitenciario Cordillera jail, a luxurious prison in Santiago, to a more modest site, after a recent decision by Chile's President Sebastian Pinera. Picture taken September 27, 2013. REUTERS/Ivan Alvarado (CHILE - Tags: POLITICS CRIME LAW MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.