„Ön elhiszi, amit állít?” - Nagyot kapott Szijjártó a BBC-n

A magyar külügyminiszter volt a BBC esti hírműsora, a Newsnight vendége kedden este. A műsorvezető az Orbán-kormány népszavazási propagandakiadványának valótlan állításait hánytorgatta fel.

Szijjártó Péter New Yorkból, az ENSZ közgyűléséről jelentkezett be Evan Davis műsorába. A BBC munkatársa nem sokat teketóriázott, rögtön kérdőre vonta, a minisztert, hogy a magyar kormány miért terjeszt valótlan, az Egyesült Királyságot rossz színben feltüntető állításokat.

Evans arra a kiadványra gondolt, amelyet a kormány minden magyar háztartásba eljuttatott. Ennek állítása szerint Európában vannak olyan no-go zónák, ahol a migránsok átvették az irányítást, és más oda be sem mehet. Ilyen területet Nagy-Britannia területén is vagy egy tucatnyit feltüntetett a térkép.

- Ön elhiszi ezt az állítást? - szögezte a kérdést Szijjártónak, aki válaszában arról beszélt, nyilvános jelentéseken, rendőrségi közléseken és a „híreken” alapul a közlés.

- Azt gondolja, vannak no-go zónák Nagy-Britanniában? Egy tucatnyi? Mert megjelöltek ilyeneket Peterborough-ban, Londonban, Southamptonban. Ön járt az Egyesült Királyságban, volt Londonban?  - folytatta Davis. Szijjártó közölte, hogy járt, és nagyon kedveli Londont, semmi probléma.

- És még mindig azt hiszi, hogy vannak Londonban olyan zónák, ahová nem mehet be, mert a bevándorlók uralják a területet? Ez nevetséges, ha használja a szemét, láthatja, ez egyszerűen nevetséges - fakadt ki a műsorvezető. Majd megkérdezte, konzultáltak-e bárkivel a brit kormányból, vagy akár csak a londoni magyar nagykövetséggel, mielőtt az országot lejárató kiadványt elkészítették. Mert a brosúra hamis, és rágalmaz egy nemzetet – hívta fel a figyelmet Davis.

Szijjártó válasza szerint általában használni szokta a szemét, és elismerte, hogy már a budapesti brit nagykövet is kifogásolta a kormányzati kiadványt.

Magyar kormányzati  politikusok alázásának kezd hagyománya lenni a nyugati sajtóban. Szijjártó tavaly szeptemberben égett egy kicsit a CNN-en a bevándorlásról közölt túlzó számok miatt, Kovács Zoltán kormányszóvivőt tavaly januárban kapta el az amerikai hírtelevízió egy kis kérdezz-felelekre, tudniillik hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek  miért éppen a Charlie Hebdo elleni terrorista merénylet kapcsán sikerült kirohanást intéznie a bevándorlás ellen. Az Orbán-kormány számára egyikben sem volt sok köszönet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.