galéria megtekintése

Ömlik Magyarországra az EU pénze

Nem éppen a teljes nihil: Magyarország óriási pénzügyi hasznot húz az uniós tagságból. Tudta, hogy ön után évi 125 ezer forintot kap az ország?

Magyarország az egyik legnagyobb kedvezményezettje az Európai Unión belüli költségvetési és pénzügyi transzfereknek. Hazánk nemcsak a közösségi költségvetésből szakította le a harmadik legmagasabb nettó összeget 2008–2015 között, hanem az Európai Beruházási Banktól is jóval több támogatást kapott, mint amennyit oda befizetett. Emellett az EU hitelt, úgynevezett fizetésimérleg-támogatást is folyósított az országnak, amelynek kedvezményes kamataiból szintén profitált a magyar kincstár.

A németországi Centre for Euro­pean Policy (CEP) nevű kutatóintézet Brüsszelben bemutatott tanulmánya szerint Magyarország azon 3-6 tagállam között van, amelyek az adott időszakban a legnagyobb pénzügyi hasznot húzták az uniós tagságból.
Matthias Kullas, a dolgozat egyik szerzője azt mondta: kutatásukkal „tiszta vizet akartak önteni a pohárba", mert az EU-támogatások rendszerét egyre több hazugság és félreértés veszi körül. Az euróválság és a Brexit felerősítette a vitát arról, hogy mely országok az EU-n belüli pénzáramlás győztesei és vesztesei.

 

Kullas szerint hamis képet fest a helyzetről csupán a közösségi költségvetési források elosztásának vizsgálata, mert a tagállamok más csatornákon is jelentős támogatásokban részesülnek. A Népszabadság kérdésére elmondta: nem vizsgálták, hogy Magyarország mivel érdemelte ki előkelő helyezését szinte valamennyi támogatási formában, csupán a rendelkezésre álló adatokat vetették össze.

Ezek szerint Magyarország

évente csaknem négymilliárd ­eurót kapott az EU költségvetéséből, ami a harmadik legmagasabb nettó támogatás volt

a vizsgált időszakban. Ez durván 125 ezer forint évente minden magyar állampolgár után.

Az Európai Beruházási Bank majdnem egymilliárd euróval több támogatást adott, mint amennyi a magyar befizetés összege volt, s ezzel hazánk a negyedik legjobban támogatott ország lett. A fizetésimérleg-támogatásból Magyarország nettó 2,4 milliárddal részesült, vagyis ennyit nyert azon, hogy nem piaci áron jutott hozzá a kölcsönhöz. Ez a hatodik helyezésre volt elég a 28 tagállam között.

Nem meglepő, hogy az uniós támogatásokhoz való hozzájárulásuk alapján Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság szerepel az élen, vagyis ezek a nagy és fejlett országok az EU legnagyobb befizetői.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.