Olimpiai vezetőre vadásznak a franciák

Felhívta a brit hatóságok figyelmét a Marokkói Olimpiai Bizottság elnökének londoni jelenlétére Patrick Ramaël francia vizsgálóbíró, aki - három további, egykori marokkói katonai vezetővel együtt - már 2007-ben nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Housni Benslimane ellen.

A francia bíró Mehdi Ben Barka, az 1965-ben, Párizsban rejtélyes körülmények eltűnt marokkói ellenzéki politikus ügyében folytat vizsgálatot. A jelenleg 77 éves Benslimane akkoriban a marokkói hadsereg századosa volt, majd a királyi csendőrség fejévé lépett elő.

Benslimane mintegy tíz éve keresi már a francia igazságszolgáltatás, ugyanakkor az öt évvel ezelőtti elfogatóparancs megítélése Párizsban is ellentmondásos. Sem az ügyészség, sem az Interpol nem tartja megalapozottnak a volt marokkói illetékesekkel szembeni bizonyítékokat, így a parancsban foglaltaknak az elmúlt években nem szereztek érvényt. Benslimane 2009-es spanyolországi tartózkodása idején sem vették őrizetbe a férfit. A II. Hasszán királlyal szemben álló Ben Barka holtteste soha nem került elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.