Az éhezőnek nem bűn ételt lopni Olaszországban

Nem követ el bűncselekményt az, aki éhezik, és ezért kis mennyiségű ételt lop – állapította meg kedden az olasz fellebbviteli bíróság.

Két darab sajt és egy zacskó kolbász – ez volt Roman Ostriakov zsebében, amikor 2011-ben elkapták egy genovai szupermarketben. Az ukrán származású hajléktalan 4 euró értékben (kb. 1200 Ft) lopott élelmiszert az áruházból – emlékeztet a BBC.

Az esetet egy vásárló jelentette a biztonságiaknak, akik szóltak a rendőrségnek. Ostriakovot tavaly hat hónap börtönbüntetésre ítélték, ezenfelül pedig egy 100 eurós bírságot is kiszabtak rá, amiért ellopta a sajtot és a kolbászt. 

Az ügyben fellebbeztek, és a bíróság ma kimondta: a hajléktalan azért lopott, mert „azonnali szüksége volt a táplálékra”, így nem követett el bűncselekményt. Az olasz közvélemény széles körben üdvözölte az ítéletet.

A túléléshez való jog a tulajdonjog felett áll – írta a neves olasz napilap, a La Stampa az ítélethirdetése után. A Corriere Della Sera ugyanakkor emlékeztetett, hogy Olaszországban naponta 615 ember kerül a szegénységi küszöb alá. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.