Mattarella a kormánypárt elnökjelöltje Olaszországban

Sergio Mattarella alkotmányjogászt jelöli új olasz köztársasági elnöknek a baloldali Demokrata Párt (PD) a római parlamentben csütörtökön kezdődő elnökválasztáson - jelentette be Lorenzo Guerini főtitkárhelyettes.
A bejelentéssel egy időben Matteo Renzi kormányfő egyeztetést kezdett a parlamenti pártokkal annak felmérésére, hányan támogatják Sergio Mattarellát .

A január 14-én lemondott Giorgio Napolitano utódjáról szóló szavazás - amely akár szombatig is eltarthat - csütörtök délután kezdődik az olasz felső- és alsóház együttes ülésén. Az első szavazási fordulóban kétharmados többség kell az új államfő megválasztásához.

Matteo Renzi miniszterelnök és PD-főtitkár korábbi utasításai szerint a PD az első szavazási fordulókban üres szavazólappal voksol.

A Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel) baloldali erő és az ellenzéki 5 Csillag Mozgalomból (M5S) kilépett parlamenti csoport már jelezte, hogy támogatja Sergio Mattarella jelölését - írja a Híradó.

A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt korábban Matteo Renzi jelöltjének támogatásáról nyilatkozott, időközben azonban Berlusconi fenntartásait fejezte ki Sergio Mattarellával szemben. A FI-hez hasonlóan fog szavazni a kormánypárti Új Jobbközép (NCD) és az ellenzéki Északi Liga is. Elemzők szerint Silvio Berlusconi végül beadja majd a derekát, de a kormánypárti jelölt támogatásáért cserébe politikai előnyöket kér Matteo Renzitől.

A 74 éves Sergio Mattarella jogász, 2011 óta az alkotmánybíróság tagja. 1983-2008 között a Kereszténydemokrata Párt (DC), az Olasz Néppárt (PPI) és a szintén kereszténydemokrata Margherita parlamenti képviselője volt. 1987-1989 között a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter volt, 1989-1990-ben oktatási miniszter az akkori kereszténydemokrata kormányokban. 1998-1999 között miniszterelnök-helyettes, 1999-2001 között védelmi miniszter volt a balközép D'Alema-kormányokban. Mattarella neve az általa kidolgozott olasz választási törvényről (mattarellum) ismert.

Sajtóértesülések szerint Matteo Renzi Raffaele Cantonét is fogadta a római kormánypalotában. A szintén esélyes elnökjelöltnek tartott Cantone ügyész, 2014-től a korrupcióellenes olasz nemzeti hatóság elnöke.

Az 1948 óta számított 12. olasz köztársasági elnököt a parlament felső- és alsóházának együttes ülésén választják meg, amelyen a 315 szenátoron és a 630 képviselőn túl a 6 örökös szenátor, továbbá a 20 olasz régió 58 elektora is részt vesz. A szavazás titkos és többfordulós: az 1009 szavazó csütörtökön voksol először, majd pénteken két további szavazást tartanak. Az első három fordulóban kétharmados többség (673 szavazat) kell az új államfő megválasztásához. A szombatra kitűzött negyedik fordulóban már az egyszerű többség (505) is elegendő. Giorgio Napolitanót 2006-ban a negyedik, 2013-ban csak a hatodik szavazáson választották meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.