galéria megtekintése

„Megerőszakolnak, ezért végzünk velük”

11 komment

V. D.
NOL

„Régen újságíró szerettem volna lenni, most a pesmergákkal szeretnék harcolni” – mondta Hadia Hassan, aki azért csatlakozott a Nap lányai nevű, jazidi nőkből álló szervezethez, hogy bosszút álljon az apja unokatestvéreiért, akik jelenleg is az Iszlám Állam területén vannak, csapdába esve.

A jazidi nőkből álló katonai szervezetet a 30 éves Xate Shingali alapította, Maszúd Barzani, az iraki kurd régió elnökének jóváhagyásával és támogatásával.

Jazidi női harcosok készülődnek Dohukban
Jazidi női harcosok készülődnek Dohukban
Ariana Cubillos / Reuters

A fiatal lány korábban népdalénekesként járta Észak-Irakot, miután azonban a szélsőséges szunnita szervezet elfoglalta Szindzsár városát, minden megváltozott. A dzsihadisták több mint ötezer jazidit mészároltak le, és több száz nőt raboltak el, akiket aztán ágyasként használtak, sokakat pedig házasságba kényszerítettek, olykor pedig szexrabszolgaként kereskednek velük.

 
„Egyelőre csak alapkiképzést kaptunk, többre lenne szükségünk...de már most is bármikor készen állunk, hogy felvegyük a harcot az Iszlám Állammal”

– mondja a Daily Mailnek Shingali a Dahúk mellett található Sharya menekülttáborban, ahol kurd harcosok tanítják őket többek között arra, hogyan kell használni az AK47-est.

Kik azok a jazidik?

A körülbelül hétszázezer fős jazidi közösség egy kurd népcsoport, többségük az észak-iraki Ninive tartományban élt. A monoteista vallású csoport több tízezer tagja menekült a Szindzsár-hegységbe, miután az Iszlám Állam fegyveresei augusztus 4-én elfoglalták addigi otthonukat. Két választásuk volt: vagy áttérnek az iszlám hitre, vagy meghalnak.

A július 2-án létrehozott szervezetnek már 123 tagja van, a legfiatalabb a 17 éves Jane Fares, akinek sikerült elmenekülnie a fegyveresek elől a Szindzsár-hegységből. Mint mondja, családja nagyon büszke, hogy a fiatal lány csatlakozott az egységhez és fegyvert ragad.

„Régebben féltem, de már nem ijedek meg tőlük. Amint azt mondják, hogy indulhatunk, én készen állok ... remélem, mindannyiukat megölöm”

  –mondja a lány.

„Még mielőtt ez megtörtént tavaly augusztusban, biztonságban voltunk, de aztán, látva, mi történik a lányokkal, harcolni akarok az IS ellen” – jegyzi meg Hadia Hassan, akinek unokatestvére a poklok poklát élte át a dzsihadisták fogságában. Az apja is a szélsőségesek ellen harcol a kurd erőkkel, és azt reméli, hamarosan csatlakozhat hozzá a frontvonalon. S noha a 15 éves húga is örömmel harcolna, a  Nap lányaihoz csak 17 éven felüliek csatlakozhatnak.

Jazidi női menekültek tüntetnek az ENSZ misszió irodájánál Bagdad mellett
Jazidi női menekültek tüntetnek az ENSZ-misszió irodájánál Bagdad mellett
Aziz Karimov / Reuters

A következő hónapokban a nők már harcolni terveznek, de kevés a fegyverük. Xate Shingali abban bízik, hogy az európai országok a segítségükre sietnek, és a fegyverek mellett légitámadással járulnak majd hozzá az IS legyőzéséhez.

„A húgom is a pesmerga katonája, és mi is legalább úgy tudunk harcolni, akár a férfiak” – teszi hozzá Adiba Sido, Shingali helyettese, aki régebben tanárnői pályáról álmodozott, most azonban katonaként éli mindennapjait, amelybe azonban a zene is belefér. Xate Shingali például rendszeresen énekel.

„Az Iszlám Állam harcosai soha sem kerülnek a mennybe” – mondja nevetve, hiszen a szélsőséges szervezet harcosai között elterjedt a nézet, hogy ha egy nő öli meg őket, akkor megfosztatnak attól, hogy a beígért 72 szűz legyen a társuk a Paradicsomban. Sőt, még attól is, hogy egyáltalán eljussanak oda.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.