„Ők a mi mai mártírjaink”

A nemzetközi közösség beavatkozását szorgalmazta a keresztények üldözésének és legyilkolásának megfékezésére Ferenc pápa húsvéthétfői római imádsága végén.

A háborúk elítélése és a béke üzenete mellett a keresztények üldözése volt az egyik központi üzenete a Rómában bemutatott húsvéti szertartásoknak. Hétfőn a Szent Péter térre néző pápai lakosztály egyik ablakából elmondott imádsága végén Ferenc pápa azokról beszélt, akiket a világ számos országában „üldöznek, legyilkolnak, lefejeznek csakis azért, mivel keresztények”. Az egyházfő úgy fogalmazott: „ők a mi mai mártírjaink, és sokan vannak – többen vannak, mint bármelyik más korban” – írta az MTI.

A pápa a vasárnapi mise után. A keresztényüldözés elfogadhatatlan bűncselekmény
A pápa a vasárnapi mise után. A keresztényüldözés elfogadhatatlan bűncselekmény
Alessandro Bianchi / Reuters

Ferenc pápa felszólította a nemzetközi közösséget: „ne szemlélje szótlanul és tétlenül ezt az elfogadhatatlan bűncselekményt”, amely veszélybe sodorja a legalapvetőbb emberi jogokat. – A nemzetközi közösség ne fordítsa másfelé a tekintetét! – hangoztatta az egyházfő.

A Colosseumnál, a nagypénteki keresztúton Ferenc pápa úgy fogalmazott: a keresztények „keresztre feszítése” szemünk láttára és a világ cinkos hallgatása közepette folyik. Az üldözött és legyilkolt keresztényekről beszélt húsvétvasárnapi –esőben elmondott – üzenetében is.

Vasárnapi beszédében az egyházfő békét sürgetett a többi között a Szentföldön, Ukrajnában, Jemenben és Kenyában, elismerően szólt az Iránnal elért nemzetközi atommegállapodásról. Elítélte a rabszolgatartást, az ember- és kábítószer-kereskedelmet, valamint a megfogalmazása szerint a világot uraló fegyverkereskedelmet. Beszéde után a pápa urbi et orbi áldását adta Róma városára és a világra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.