galéria megtekintése

Oh la la, jönnek a reformok

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 13. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Tüntetéseket provokál és még a kormánypárton belül is vitákat gerjeszt a franciák gazdaságélénkítő programja. Ám a terv – amely a vasárnapi nyitva tartás tilalmán is enyhít – az Európai Bizottságnál tetszést aratott.

„Tényleg azt akarjuk, hogy a Párizsba érkező turisták milliói, például a kínaiak, itt hagyjanak bennünket, és vasárnap inkább Londonba menjenek vásárolni?” – tette fel a költői kérdést Manuel Valls miniszterelnök, aki a héten mutatta be a francia nemzetgyűlésben a legújabb gazdasági reformcsomagot.

A polgári törvénykönyv példányai a Köztársaság Emlékművén Párizsban. A jogi szakmák tervezett liberalizálása ellen tiltakoztak
A polgári törvénykönyv példányai a Köztársaság Emlékművén Párizsban. A jogi szakmák tervezett liberalizálása ellen tiltakoztak
Charles Platiau / Reuters

Nem véletlenül hivatkozott a vasárnapi nyitva tartás rugalmasabbá tételére: ezt az ötletet még a kormányzó szocialista párt (PS) bal szárnya is támadja.

 

A PS volt főtitkára, Martine Aubry lille-i polgármester a Le Monde hasábjain dühös kirohanást intézett a szerinte túl liberális terv ellen: nehogy már a fogyasztás legyen a társadalom alfája és ómegája! Csakhogy Franciaországot sürgeti az idő. Az Európai Bizottságtól nemrég kapott három hónapos haladékot arra, hogy 2015-ös költségvetési terveit összhangba hozza a szigorú uniós előírásokkal. (A költségvetési hiányt például a GDP három százaléka alá kell letornáznia.)

Ha ezt a házi feladatot márciusig nem teljesíti, Brüsszel pénzügyi szankciókról határozhat. A Franciaországban most felzúdulást kiváltó elképzeléseket egy bizottsági szóvivő „a helyes irányba tett lépéseknek” nevezte. „Ha az ernyedtséget választjuk, Franciaország tíz év múlva olyan lesz, mint az Osztrák–Magyar Monarchia egy évszázaddal ezelőtt” – győzködte a közvéleményt a Twitteren Emmanuel Macron gazdasági miniszter.

A 36 éves politikusnak ez a gazdaságélénkítő csomag a tűzkeresztsége, és éppen azért, hogy az újonc tárcavezetőt ne szedjék ízekre, a parlamentben a teljes kormány felvonult vele, közösen mutatva be a reformokat. A tiltakozás persze így sem marad el: a szakszervezetek december 16-ra tüntetést hirdettek a vasárnapi nyitva tartás kiterjesztése ellen, és mozgalmasnak ígérkezik a tervezet januári vitája is a törvényhozásban.

Kísértetiesen emlékeztet a francia „ötletbörze” azokra az intézkedésekre, amelyeket a súlyos válsággal küszködő dél-európai EU-tagállamok jelentettek be. Konkrétan a vasárnapi munkavégzést a görög kormány is próbálja liberalizálni, bár a szakszervezetek és az egyházak ott ugyanúgy háborognak.

Több helyen is téma a szigorúan szabályozott – azaz védett – foglalkozási ágak megnyitása, valamint a munkaerőpiac versenyképesebbé tétele, ami az elbocsátás feltételeinek lazítását jelenti.

Összesen ötvenezer jogi alkalmazott (ügyvéd, közjegyző, végrehajtó, bírósági fogalmazó) demonstrált a héten Párizsban és más nagyvárosokban, kifogásolva a Macron-féle törvénytervezetet – amelyet a baloldali kormány azzal véd, hogy ideje letörni az indokolatlanul magas tarifákat.

„Ezek a reformok értünk vannak” – válaszolt Manuel Valls a bírálatokra, miszerint a kormány csak Brüsszel nyomására állt elő a kezdeményezésekkel.

Plusz érvként bedobta, hogy a terveket még Macron elődje, a gazdasági tárcát ez év augusztusáig vezető Arnaud Montebourg is támogatta, márpedig ő a nemzeti érdekeket foggal-körömmel védő euroszkeptikus hírében áll. Teljesen mindegy egyébként, ki, hogyan viszonyul az EU-hoz, Franciaország gazdasági bizonyítványát látva a legtöbb szakértő egyetért: sürgősen cselekedni kell.

Bécsben vasárnap is kinyitnának a boltosok

A bécsi boltosok csaknem háromnegyede támogatná, hogy a turisztikai negyedben vasárnap is nyitva tartsanak. A felmérést szervező kereskedelmi kamara elnöke szerint tagjaik a nagyobb vállalkozói szabadságra és önállóságra szavaztak. Számításaik szerint a jelenlegi szigorú tiltás részleges enyhítése is 800 munkahelyet teremtene, és éves szinten legalább 140 millió euró többletbevételt hozna. (The Local)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.