Odin katonái menetelnek a finn utcákon

Növekszik az aggodalom Finnországban egy bevándorló-ellenes szélsőjobboldali polgárőr csoport, az Odin katonái miatt. Az önjelölt hazafiak a fehér felsőbbrendűséget hirdetve, fekete kapucnis felsőben, arcmaszkot viselve és bannereket hordozva masíroznak az utcákon azt állítva, hogy a finneket védik a bevándorlóktól.

Toborzás Joensuuban
Fotó:
Minna Raitavuo/Lehtikuva / Reuters

A szomszédos Svédországgal ellentétben Finnország csak most kezd szembesülni a nagyszámú bevándorlóval. Az országba tavaly mintegy 32 ezer menedékkérő érkezett, ami óriás ugrás a 2014-es 3600-hoz képest – írja a Daily Mail. A menedékkérők megnövekedett számára reagálva kezdenek megerősödni a nacionalista, idegengyűlölő csoportok, amit a hatóságok egyre növekvő aggodalommal figyelnek.

A fiatal férfiakból verbuválódott Odin katonái tavaly év végén jelentek meg Kemiben, egy határ menti városban, ahol a bevándorlók átlépik a finn határt. A csoport azóta új tagokkal bővült és megjelent más városokban is, állítva, hogy a rendőrség munkáját szeretnék segíteni, mivel az láthatóan nehezen birkózik meg a meg a menekülthullám miatt megszaporodott feladatokkal.

A csoport tagjai az „iszlamista behatolókat" okolják a bűnesetek megnövekedett száma miatt, transzparenseiken pedig azt hirdetik, hogy a migránsokat nem látják szívesen.

Míg a finnek többsége helyteleníti Odin katonáinak ténykedését, az országban nő a feszültség a menedékkérőkkel járó plusz állami költségek miatt, melyek három éves recesszióba sodorhatják Finnországot és megnyirbálják a jóléti kiadásokat.

A Németországban történtekhez hasonlóan, a rendőrség szerint szilveszterkor Helsinkiben is zaklattak nőket „külföldi hátterű férfiak", s hasonló incidensekről tudnak már tavaly őszről is.

A rendőrség adatai szerint a nők ellen elkövetett szexuális zaklatások száma a tavalyi év utolsó négy hónapjában közel megduplázódott az előző év azonos időszakához képest (75-ről 147-re nőtt), bár az elkövetők etnikai hovatartozását nem regisztrálták.

Ennek ellenére a kormány álláspontja az, hogy az önszerveződésű polgárőr csoportok nem viselkedhetnek hatóságként. A csoport ténykedése miatti aggodalmakra válaszul Juha Sipilä miniszterelnök YLE közszolgálati rádióban kijelentette, hogy a rendőrség feladata a jog és a közrend érvényesítése az országban, polgári járőrök nem rendelkezhetnek rendőri hatalommal.

A rendőrség egyébként azt elismeri, hogy a civileknek jogukban áll járőrszolgálatot állítaniuk, de csak akkor, ha az incidenseket a hatóságok felé jelentik és nem avatkoznak bele.

Egyre több városban vannak jelen
Egyre több városban vannak jelen
Fotó: Minna Raitavuo/Lehtikuva / Reuters

Odin katonái Kemiben naponta járőröznek, annak ellenére is, hogy a hőmérséklet télen már mínusz 30 fok alá süllyedt. A csoport állítja, hogy már 23 városban működik szervezetük, a rendőrség ezzel szemben azt mondja, hogy valójában csak ötben vannak jelen. Bár a „fehér Finnországot” akaró nacionalista csoport eddig egyetlen alkalommal sem csapott össze migránsokkal, a hatóságok árgus szemekkel figyelik Odin katonáit, mivel a csoportban több, a szélsőjobboldali szervezetekből már ismert arc is benne van.

A csoport bezárta a honlapját, miután napvilágot láttak az egyes tagok büntetett előéletéről szóló jelentések, nem válaszolva a Reuters hírügynökség tagokkal kapcsolatban feltett kérdéseire sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.