galéria megtekintése

Odin Katonái bohócokba ütköztek az utcán

1 komment

Urbán Csilla

Önjelölt járőrök védenék a közösséget és a nőket a bevándorlóktól Finnországban.

Náci mozgalom, motorosbanda, bűnözők – ilyen képet fest a média a finn Soldiers of Odinról (Odin Katonái), amelynek tagjai szerint azonban semmi közük az ilyesmihez. – A sajtó és a baloldaliak nácinak bélyegeznek minket, de ezt teszik mindenkivel, aki kritizálja a bevándorlókat – mondta a halál és a háború istenéről elnevezett csoport lapunknak nyilatkozó, nevét el nem áruló egyik alapítója.

Daliás barátaik után integető bohócok a tamperei utcán
Daliás barátaik után integető bohócok a tamperei utcán
inktank.fi

A finneket a migránsoktól védő önjelölt „katonák" egy hónapja kezdtek szervezkedni a menekültközpontnak otthont adó Kemiben. A város közel van ahhoz a határátkelőhöz, amelyen keresztül a legtöbb menekült érkezik Svédország felől.

 
– Biztonságossá akarjuk tenni az utcákat. A kultúrák találkozása félelemmel tölti el a közösséget

– mondta a csoport tagja. Eddig 500-an csatlakoztak hozzájuk, 25 városban vannak jelen. A viking emblémás, fekete kapucnis felsőben masírozó „katonák" közül többen büntetett előéletűek, s azt sem tagadják, hogy az egyik alapító, Mika Ranta nemzetiszocialista nézeteket vall.

Juha Sipila miniszterelnököt többen bírálták, amikor az ilyen különítmények tevékenységét a szülőkéhez hasonlította, akik iskola utáni foglalkozásokra viszik a gyerekeiket. Később módosított azzal, hogy civilek nem láthatják el a rendőrség feladatait. Alexander Stubb pénzügyminiszter szerint vizsgálják, hogy a törvények lehetővé teszik-e a rasszista csoportok betiltását. Az euroszkeptikus, a kormánykoalícióban is részt vevő Finnek párt több képviselője szerint a „járőrök" nem sértenek semmiféle törvényt.

– Főleg az utcákon cirkálunk, de sporteseményeket is szervezünk – nyilatkozta lapunknak az idézett tag. A magát a rendőrség szemeként és füleként meghatározó csoport még nem került összetűzésbe bevándorlókkal, bohócokkal azonban már összeakadtak. A Loldiers of Odin bohócruhás aktivistái Tamperében csatlakoztak Odin Katonáihoz.

A csapat – amelynek neve a harsány nevetést jelentő angol rövidítésből, a LOL-ból ered – a rendőrség vörös orrának és hatalmas fülének nevezi magát. Megkerestük őket, és nem hazudtolták meg magukat:

– Nem civilek, hanem igazi bohócok vagyunk, piros orral meg minden. Botorkálunk és elesünk. Új barátokat kerestünk, ráleltünk ezekre a nagydarab katonákra, és jót mulattunk együtt!

– mondta az egyik bohóc, aki a menekültválságra egy mondókával reagált, amely szabad fordításban így szól: „A finn utcák üresek és hidegek / Bátrakká és vidámakká tesszük az embereket / Minden bohóc intergalaktikus vándor / Színes nadrágban az űrben bárki szabadon barangol."

A bohócok felajánlották Odin Katonáinak, hogy együtt járőrözzenek, de azok inkább hazamentek. Az intergalaktikusok énekeltek nekik egy búcsúdalt.

Kilencszeres ugrás

Finnországban a tömeges bevándorlás viszonylag új jelenség. Tavaly nőtt meg ugrásszerűen a menekültek száma: a finn bevándorlási hivatal adatai szerint 2014-ben 3600, 2015-ben már 32 ezer migráns lépett az északi országba, közülük közel húszezren iraki állampolgárok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.