Obamát is elcsapta a bevándorlóhullám

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi Legfelsőbb Bíróság csütörtökön elutasította az amerikai elnök azon tervét, hogy mintegy négymillió illegális bevándorlónak automatikusan tartózkodási és munkavállalási engedélyt adjanak.

A Fehér Ház és személyesen Obama elnök számára nagy vereséget jelentő döntést a testület 4:4 arányban hozta meg. A négy konzervatív bíró nemmel voksolt, a négy liberális pedig támogatta az elnök tervét.

Obama mintegy négymillió illegális bevándorlót - akik legalább 2010 óta élnek az Egyesült Államokban, büntetlen előéletűek, és vagy gyermekük már amerikai állampolgár vagy ők rendelkeznek ideiglenes letelepedési engedéllyel - óvott volna meg a kitoloncolástól, biztosítva nemcsak a legális tartózkodást az Egyesült Államokban, hanem a munkavállalási lehetőséget és a szociális juttatásokat, köztük az orvosi ellátást is - írja a Reuters.

"Úgy vélem, a bevándorlás nem olyasmi, amitől tartanunk kellene. Nem kell fallal védekeznünk azok ellen, akik talán nem úgy néznek ki, mint mi, nem úgy imádkoznak, ahogy mi, más a vezetéknevük, hiszen amerikainak lenni többet jelent mindennél. Ami amerikaiakká tesz bennünket, az az, hogy mindannyian  elkötelezetten hiszünk benne, mind egyenlőnek teremtettünk" - mondta Barack Obama, utalva Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt, aki fallal védekezne a mexikói bevándorlók ellen, akiket "erőszaktevőnek" titulált. 

Az Egyesült Államokban egyébként tizenegy milliónyira becsülik az illegális bevándorlók táborát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.