Obamát anyázta mindenki előtt, aztán rájött, hogy nagyon nem kellett volna

Barack Obama amerikai államfő lemondta az őt sértegető Fülöp-szigeteki elnökkel tervezett találkozóját a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) vezetőinek laoszi csúcsértekezletén.

Az amerikai elnök és Rodrigo Duterte találkozóját kedden tartották volna, Duterte azonban Laoszba indulása előtt hétfőn szitokszavak kíséretében besélt Obamáról, és figyelmeztette, hogy ne merje megkérdőjelezni a kábítószer ellen hirdetett háborúját. Obama minden bűne egyébként az volt, hogy előre jelezte, a találkozón fel fogja vetni, nincs egészen rendben, hogy a Fülöp-szigeteki elnök minden olyan személy lelövésére felhatalmazta a hatóságokat, akit kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítanak, és ellenáll a letartóztatásnak. „Putang ina (a kurva anyád – a szerk.) - ezt fogom kiabálni neki azon a fórumon, ha ez megtörténne – reagált Duterte.

Csak a pillanat heve – mentegetőzött később
Csak a pillanat heve – magyarázta Duterte később
Leandro Salvo Daval Jr. / Reuters

A Fülöp-szigetek elnökét nemzetközi bírálatok áradata éri amiatt, hogy júniusi beiktatása óta több ezer ember került őrizetbe kábítószerrel kapcsolatos tevékenység miatt, valamint 2400 ember vesztette életét úgy, hogy a hatóságok ezeknek a haláleseteknek csak kevesebb mint a felével tudnak elszámolni. Duterte azonban közölte, hogy nem zavartatja magát a nemzetközi bírálatok miatt, és folytatja a hadjáratot kábítószerkereskedelem ellen.

Az amerikai elnök korábban azt mondta: tisztában van a kábítószer-kereskedelem elleni harc jelentőségével, de a jogállamiság keretein belül kell annak maradnia.

Miután Obama értesült a filippínó politikus sértő szavairól, elmondása szerint megbízta munkatársait, hogy vizsgálják meg, ilyen körülmények között van-e lehetőség érdemi párbeszédre Duterte elnökkel. „Amikor találkozóm van valakivel, előtte mindig meg akarok győződni róla, hogy ez gyümölcsöző lesz, és sikerül valamire jutnunk." Duterte helyett Pak Gün-hje dél-koreai elnökkel fog találkozni.

Duterte már korábban is bizonyította, hogy nem finomkodik ha magas rangú közéleti személyiségekről van szó. Gyalázta már Ferenc pápát vagy éppen Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt is ugyanúgy, mint Obamát.

Egyébként nem sokkal azután, hogy az amerikaiak bejelentették, nem lesz kétoldalú találkozó, Duterte bocsánatot kért, azt állítva, nem személyes támadásnak szánta a „putang ina” kifejezést, amelyet megbánt, és csak a pillanat heve kapta el, nyomás alatt volt egy újságírói kérdésre adott válasz közben.

Az amerikai elnök hétfőn a késő esti órákban érkezett a laoszi fővárosba, Vientiánba, ahol az ASEAN országainak háromnapos csúcsértekezletét tartják. A csúcstalálkozó kezdetén - a Fehér Ház szerint - az elnök beszédet mond a vietnami háború idején Laoszban is végrehajtott amerikai bombázásokról, bár arról nem szól a Fehér Ház előrejelzése, hogy Obama esetleg bocsánatot kér-e mindezért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.