Obamánál lobbizik Putyin az amerikai katonai óriásmegrendelésért

Egy orosz cég is versenybe száll az amerikai haderő egyik legnagyobb fegyverbeszerzési programjának, a légi utántöltő repülőgépek vásárlására kiírt 35 milliárd dolláros üzletnek a megszerzéséért: pénteken bejelentették, hogy a többségében az orosz állam tulajdonában álló United Aircraft Corp. (UAC) közös vállalkozást hoz létre egy meg nem nevezett amerikai céggel, és indul a versenykiíráson.

Ha nyerne, ez lenne a legnagyobb hadimegrendelés, amelyet orosz cég valaha is az Egyesült Államoktól kapott. Erre azonban a megfigyelők szerint elég kevés esélye van: részben a nyilvánvaló politikai és biztonsági okok miatt, másrészt pedig azért, mert sokan kétlik, hogy az oroszok által ajánlott gép (az Iljusin Il-96) eléri-e a Boeingek és az Airbusok színvonalát.

Mindenesetre az UAC amerikai ügyvédje szerint Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök már tárgyalt erről az ügyről Barack Obama amerikai elnökkel, s az oroszok a témát fel akarják vetni Hillary Clinton amerikai külügyminiszter mostani moszkvai látogatásán is. Az ügyvéd közlése szerint egyébként Obama biztosította Putyint: az orosz pályázót ugyanúgy kezelik majd, mint a többieket, s ha az ő ajánlata lesz a legjobb, akkor győzni fog.

A légi utántöltő gépek ügye a váratlan orosz bejelentés előtt is tele volt fordulatokkal. A 179 gép beszerzésére kiírt pályázatot először - még 2003-ban - a Boeing amerikai óriáscég nyerte meg, de ezt a döntést csalás miatt megsemmisítették. A légierő másodszorra, immár 2008-ban a Boeing helyett az európai repülőgépgyártó és hadiipari konszern, az EADS ajánlatát fogadta el (az EADS a Northrop amerikai céggel közösen nevezett be versenytárgyalásra, s egy Airbust kínált). Ez az amerikai politikai körökben óriási felháborodást keltett, s a számvevőszék érvénytelenítette az eljárást. Az újabb, most folyó pályázatról azután a Northrop kivonult, azzal vádolva a védelmi minisztériumot, hogy a kiírás a Boeingnek kedvez. Az EADS viszont fontolgatja, hogy a maga részéről mégis tenne ajánlatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.