Obama után Merkel sem utazik el Kaczynski temetésére

Az európai légteret elborító vulkáni hamufelhő miatt sem Barack Obama amerikai elnök, sem a valóságos odisszeát bejáró Angela Merkel német kancellár nem lehet ott a lengyel elnök temetésén.

Barack Obama amerikai elnök lemondta részvételét az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök vasárnap esedékes temetésén az Európa jelentős részét elárasztó vulkáni hamufelhő okozta veszély miatt - jelentette be szombaton a Fehér Ház szóvivője.

Csaknem fél nappal korábban még azt közölte a Fehér Ház, hogy az amerikai elnök kitart elhatározása mellett, és részt vesz a temetésen. Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete (14 óra) előtt szállt volna le a krakkói repülőtéren.

Az izlandi tűzhányó kitörése okozta légi közlekedési korlátozások miatt külföldön rekedt Angela Merkel német kancellár sem utazik el az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök vasárnapi temetésére - jelentette be szombaton késő este a berlini kormány szóvivője. A kancellár erről személyesen tájékoztatta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminisztert, és egyben őszinte sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt - tette hozzá.

Merkel - aki az Egyesült Államokból tartott hazafelé - a hamufelhő miatt valóságos odisszeát járt be. Repülőgépe Berlin helyett előbb Lisszabonban szállt le, a portugál fővárosból Merkel egy nap után Rómába indult tovább, onnan pedig ő maga személygépkocsival, kísérete pedig autóbusszal utazott Dél-Tirolba. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, a német kancellárt vasárnap délelőttre várják Berlinbe.

Szombat esti hírek szerint Németországot így Horst Köhler államfő és Guido Westerwelle külügyminiszter képviseli a temetésen. Az elnök és a külügyminiszter helikopterrel repülne Krakkóba. A hamufelhő terjedése miatt a német repülésbiztonsági szolgálat megváltoztatta korábbi döntését, és úgy határozott, hogy a német légteret vasárnap délután 14 óráig zárva tartják. Eddig az időpontig egyetlen repülőtér sem indíthat, illetve fogadhat gépeket. A hivatal korábban még reggel 8 órában jelölte meg a zárlat határidejét.

Szakértők szerint ugyanakkor egyáltalán nem kizárt, hogy a zárlatot tovább hosszabbítják. Elhangzott olyan vélekedés is, hogy a németországi repülőterek hétfőn is zárva maradnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.