Obama indul a kenyai választásokon

Malik Obama, az amerikai elnök féltestvére, Malik Obama egy kormányzói posztért száll versenybe az afrikai országban.

Kenyában hétfőn elnök-, parlamenti és önkormányzati választásokat is tartanak, az első alkalommal azóta, hogy a 2007-es megméretés után több mint ezer halálos áldozatot szedő zavargások robbantak ki. A elnökválasztás egyik esélyese Uhuru Kenyatta miniszterelnök-helyettes, az ország első elnöke, Jomo Kenyatta fia, aki ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság emberiség elleni bűncselekmények címén eljárást indított, mert a gyanú szerint felbujtóként nyakig benne volt az elnökválasztás utáni zavargások megszervezésében. Ennek ellenére egy kenyai bíróság engedélyezte, hogy Kenyatta elnökjelöltként induljon a választáson, mivel Hága mindeddig nem találta bűnösnek az ellene felhozott vádpontokban. Kenyatta legfőbb riválisa a főnöke, Raila Odinga miniszterelnök.

Nairobiban a megméretést felvezető utolsó kampánygyűlésekre összesen több tízezren mentek el, amivel párhuzamosan a Mwai Kibaki jelenlegi elnök arra kérte a kenyaiakat, hogy nyugodtan szavazzanak, az elnökválasztás leendő vesztesét pedig arra, hogy fogadja el a vereséget. Kenyán 2008 elején söpört végig erőszakhullám, miután a kétszázezer szavazattal veszítő Odinga választási csalással vádolta meg az akkori ellenfelét, Kibakit. Odinga pártja, a Narancs Demokratikus Mozgalom (ODM) tiltakozó tüntetéseket hirdetett, a zavargásokba torkolló megmozdulásokon és az elharapózó erőszak miatt több mint ezer ember meghalt, százezrek pedig az otthonuk elhagyására kényszerültek. A válságot egy Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár közvetítésével megkötött békemegállapodás és egységkormány oldotta fel, amely Kibakit megtartotta az elnöki székben, Odinga pedig az ország miniszterelnöke lett.

Kenyában máig nagy az aggodalom, hogy megismétlődnek a 2008-as erőszakjelenetek. Ezeket az aggályokat elcsitítandó Odinga az utolsó kampánygyűlésen azt mondta, elfogadja az eredményt abban a „valószínűtlen” esetben is, ha vereséget szenved. Kenyatta alig egy kilométerre, a keresztnevét viselő Szabadság stadionban változást ígért a maga vörösbe bújt hívei előtt.

Ami Barack Obama féltestvérét illeti, Malik az AP hírügynökségnek adott interjúban elmondta: Obama néven indul, hiszen nem tagadhatja meg a nevét és az Egyesült Államok elnökéhez fűződő kapcsolatát, de azt nem tudja, hogy a kapcsolat milyen hatással lesz majd a szereplésére.

Hétfőn Kenyában országszerte 99 ezer rendőrrel biztostják a szavazóhelyiségeket. Az elnökválasztáson összesen nyolc jelölt indul, köztük Odinga és Kenyatta mögött Wycliffe Musalia Mudavadi volt alelnökkel is. Ha hétfőn sem Odinga, sem Kenyatta nem szerzi meg a voksok 50 százalékát, április 11-én második elnökválasztási fordulót tartanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.