Obama áttörést ígér Amerikának

A 2014-es esztendő áttörést hozhat az Egyesült Államok számára, és Amerika jobb helyzetben vág neki a 21. századnak, mint bármely más ország a Földön - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint kedd éjjel a kongresszus két háza előtt elmondott, az unió helyzetéről szóló hagyományos üzenetében.

Az elnök kijelentését azzal támasztotta alá, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta öt éve nem volt ilyen alacsony, felélénkülőben van az ingatlanpiac, az iparban az 1990-es évek óta először munkahelyek jöttek létre és csaknem 20 év óta először több kőolajat termelnek ki Amerikában, mint amennyit az országba importáltak.

"Több mint egy évtized óta először gazdasági vezetők világszerte bejelentették, hogy nem Kína a világ első számú befektetési helye, hanem Amerika" - mondta az amerikai elnök.

Beszédében kilátásba helyezte, hogy vétót emel, ha a kongresszus újabb szankciókat szavaz meg Irán ellen. Az elnök elismerte, hogy a gazdasági büntetőintézkedéseknek döntő szerepük volt abban, hogy Iránt tárgyalóasztalhoz lehetett ültetni a nukleáris programjának visszaszorítása érdekében. Emlékeztetett arra, hogy ha John F. Kennedy és Ronald Reagan képes volt tárgyalni a Szovjetunióval, akkor egy erős és magabiztos Amerika ma is képes arra, hogy kevésbé hatalmas ellenfelekkel egyezkedjen.

"Hadd szóljak világosan: ha a kongresszus egy olyan törvénytervezetet küld nekem, amely e tárgyalások kisiklatásával fenyeget, meg fogom vétózni. A nemzetbiztonságunk érdekében esélyt kell adnunk a diplomáciának a sikerre" - mondta.

Obama sürgette a kongresszust, hogy a törvényhozásban elakadt jogszabály-tervezet támogatásával országos szinten ugyanennyire emelje meg a minimálbért. "Ez segíteni fog a családokon. Ezzel a vállalkozásoknak több költeni képes ügyfelük lesz. Ehhez nincs szükség új bürokratikus programokra. Csatlakozzanak hát az ország többi részéhez. Mondjanak igent. Adjanak Amerikának fizetésemelést!" - mondta az egybegyűlt képviselőknek és szenátoroknak.

"Miközben véget ér az afganisztáni háború, ez kell, hogy legyen az az év, amikor a kongresszus eltörli a foglyok elszállítására vonatkozó összes tilalmat, és bezárjuk a börtönt a Guantánamói-öbölben, mert a terrorizmussal nemcsak hírszerzési és katonai műveletek révén nézünk szembe, hanem azáltal is, hogy hűek maradunk alkotmányos eszményeinkhez és hogy példát mutatunk a világnak" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy az amerikai fegyveres erők parancsnokaként kész habozás nélkül erőt alkalmazni az amerikaiak védelmében és üldözni fogja a terrorszervezeteket, ám úgy vélekedett, hogy Amerikának ideje már kikerülni az állandó háborús készültség állapotából. Mint mondta, ennek a törekvésnek a szellemében korlátozta a dróncsapásokat és fogott bele a megfigyelési programok reformjába.

Obama beszéde után köszönti a megjelent szenátorokat és kongresszusi képviselőket
President Barack Obama talks with members of Congress as he departs after delivering his State of the Union speech on Capitol Hill in Washington, January 28, 2014. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.