„Arcul csapták Obamát”

Abe Sindzó japán kormányfő az amerikai elnök látogatása miatt nem látoogat el a második világháború két és félmillió japán áldozatának és 14 háborús bűnösnek is emléket állító Jaszukuni-szentélybe, de emléket állító szentélybe, de rituális felajánlást küldött azért.

Rituális felajánlásként faágat küldött, de Barack Obama amerikai elnök hivatalos látogatása miatt nem látogat el a Jaszukuni-szentélybe Abe Sindzó japán miniszterelnök.

Abe a háromnapos tavaszi fesztivál kezdetén hajtott fejet a második világháború japán halottainak emléket állító tokiói szentély előtt, ahol 1978-ban 14 elítélt háborús bűnöst is eltemettek. Emiatt Kína és Dél-Korea is tiltakozik a kormányzati szentélylátogatások ellen.

A rituális felajánlás, a maszakaki mellett Abe most 50 ezer jent adományozott a szentélynek.

A kínai állami hírügynökség, a Xinhua kommentárjában a regionális stabilitás elleni újabb provokatív cselekedetnek nevezte Abe hétfői akcióját, miután decemberben Kína és Dél-Korea mellett is tiltakozott a második világháborús emlékhely felkeresése ellen. Április 12-én Sindo Jositaka belügyminiszter, vasárnap pedig Furuja Keidzsi, az észak-koreai emberrablások ügyét vizsgáló tárca vezetője látogatott el a szentélybe. A Xinhua kommentárja szerint mindez akár Obama arculcsapásának is tekinthető az amerikai elnök szerdán kezdődő látogatása előtt, hiszen Washington is többször is a csalódottságának adott hangot, ha japán vezetők felkeresik azt a helyet, amely Kínát és Dél-Koreát is a második világháborús japán megszállásra emlékezteti. Japán után Obama a mostani körútján felkeresi Dél-Koreát, Malajziát és a Fülöp-szigeteket is.

Eközben Pekingben bejelentették, hogy a kínai haditengerészet parancsnoka nem fog találkozni a  japán küldöttséggel a Csingtao kikötővárosban kedden és szerdán esedékes nemzetközi hajózási szimpóziumon. Emiatt nem is hívtak meg japán hajót arra a közös tengeri mentőgyakorlatra, amelyre Bangladesből, Pakisztánból, Szingapúrból, Indonéziából, Indiából és Malajziából is érkeznek hadihajók. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.