Obama: Korábban szavazni csodálatos

Az amerikai elnök hétfőn élt a korai szavazás lehetőségével, és Chicagóban leadta a voksát a közelgő "félidős" választások alkalmából.
Az Egyesült Államokban november 4-én újraválasztják a 435 tagú szövetségi képviselőház egészét, a 100 fős szenátus 33 tagját, 38 állam és terület kormányzóját, valamint 46 állam és négy terület törvényhozását. Emellett számos tagállami és önkormányzati személyi kérdésben is döntenek majd a szavazók.

"Szeretek szavazni. Illinois-ban mindenki korábban szavazhat, ami csodálatos lehetőség" - jelentette ki az elnök, akinek az ebola-válságtanácskozással eltöltött napok után fő törekvésévé vált, hogy voksolásra buzdítsa saját pártjának szimpatizánsait.
Barack Obama chicagói otthonához közel, elektronikusan szavazott.

A legtöbb előrejelzés szerint a republikánusok amellett, hogy tovább növelik majd mandátumaik számát a 2010 óta általuk ellenőrzött képviselőházban, megszerezhetik a többséget a szenátusban is. Ennek egyik oka Obama népszerűtlensége (a RealClearPolitics által hétfőn mutatott átlag szerint a gazdasági növekedés ellenére az amerikaiak mindössze 41,4 százalékának tetszik, ahogy az országot kormányozza), valamint az, hogy az aktuális kormánypárt szavazóit a történelmi tapasztalat szerint mindig nehéz mozgósítani a "félidős" választások alkalmából.

A demokraták talán abban bízhatnak, hogy a számukra negatív trendet mérsékli majd a republikánusok belső megosztottsága a fősodorhoz tartozó politikusok és az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.