Normandiában méltatták azokat, akik békét hoztak Európának

Igazi hősök voltak, akik bátran szembenéztek a rájuk leselkedő veszélyekkel. Hetven évvel ezelőtt ők verték le a szabadság és a demokrácia hídfőit Normandia partjainál. E hősök emlékét a jövő generációi is őrizni fogják – Barack Obama e szavakkal méltatta azokat az amerikai és szövetséges katonákat, akik 1944. június 6-án partra szálltak Normandiában.
Az amerikai elnök beszédét a Colleville-sur-Mer-i amerikai katonai temetőben mondta el, amely az Omaha Beachnek nevezett, az invázió során rengeteg halálos áldozatot követelő partszakasz felett található.

A hetvenedik évfordulós megemlékezésre közel ezer, jóval nyolcvan feletti veterán érkezett az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Kanadából, Franciaországból és más egykori szövetséges országokból.

– Fejet hajtok mindazok előtt, akik már nem lehetnek közöttünk. A szövetséges erőknek köszönhetjük, hogy ma békében élhetünk ¬Európában – idézte az AFP a francia államfőt. Francois Hollande megemlékezett a II. világháborúban elesett szovjet katonákról is, illetve mindazokról, akik a náci rezsim áldozataivá váltak.

A D-Daynek (D-napnak) is nevezett partraszállás során több mint 156 ezer szövetséges katona kelt át a csatornán Nagy-Britanniából. Az invázió során közel tízezren haltak vagy sebesültek meg. A pénteki megemlékezésen részt vett, s a brit áldozatok bayeux-i emlékművét megkoszorúzta II. Erzsébet angol királynő, aki a második világháború alatt, tizennyolc évesen – akkor még ifjú hercegnői minőségében – teherautó­szerelőként és sofőrként szolgált a brit haderőnél – írta a CNN

A megemlékezésre némileg árnyat vetett, hogy kiderült: a normandiai partraszállás eddig kevéssé ismert, de katasztrofálisan végződött dél-angliai próbáján, 1944 áprilisában több száz katona vesztette életét. A „Tigris Gyakorlat" során nyolc tankszállító hajó indult el Devon partjaitól Slapton Sands felé, közel ezer katonával a fedélzeten. Útközben azonban német hajók tartóztatták fel a konvojt, és a lomha tankszállítók igen könnyű célpontnak bizonyultak. A BBC elemzése szerint annak ellenére, hogy kulcsfontosságú gyakorlatról volt szó, rossz döntések sorozata vezetett a tragédiához, többek között az, hogy a korábbi tervek ellenére, a brit haditengerészet rombolója nem tartott a konvojjal.

A katonák családtagjainak évtizedekig fogalma sem volt arról, hogy szeretteik miként vesztek oda. Csupán negyven évvel később derült fény az igazságra, amikor Ken Small, egy devoni lakos, a tengerparton sétálva katonai járművek és fegyverek darabjaira bukkant. Nem sokkal később egy halász hívta fel a figyelmét egy „furcsa tárgyra" a parttól nem messze. Small érdeklődését olyannyira felkeltette a dolog, hogy a halász, és néhány búvár társaságában felfedező útra indult, amelynek végén megtalálták az egyik amerikai tankot, amely végül felfedte a „Tigris Gyakorlat" titkát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.