galéria megtekintése

Obama: az USA vezet a világban, a kérdés, hogy hogyan

3 komment

MTI

Amerika ritkán volt ilyen erős a világ többi részével összehasonlítva - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök szerdán a West Point-i katonai akadémián elmondott beszédében.

Obama a katonai akadémián

Kevin Lamarque / Reuters

Oroszország ukrajnai fellépése azokat az a napokat idézi, amikor szovjet tankok gördültek be Kelet-Európába – mondta az elnök.

 
"De ez nem a hidegháború" - hangsúlyozta az elnök.

 

Amerikának az a képessége, hogy alakítani tudja a világ közvéleményét, segített azonnal elszigetelni Oroszországot. Felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai vezető szerepnek köszönhetően a világ azonnal elítélte az orosz fellépést, Washingtonhoz hasonlóan az Európai Unió és a hetek országcsoport (G7) is szankciókat vezetett be és a NATO megerősítette elkötelezettségét a kelet-európai szövetségesek mellett.

"Nem tudjuk, hogy a helyzet hogyan alakul, és lesznek súlyos kihívások. De az, hogy a szövetségeseinkkel együtt kiálltunk a nemzetközi rend mellett, esélyt adott az ukránoknak arra, hogy megválasszák a jövőjüket" - mondta Obama a vasárnapi ukrán elnökválasztásra utalva.

Obama szerint tévesen interpretálják a történelmet azok, akik Amerika hanyatlásáról beszélnek. A kérdés nem az, hogy az Egyesült Államok vezetni fog-e a világban, hanem az, hogyan fog vezetni. Az elnök leszögezte, hogy az izoláció szóba se jöhet Amerika számára.

Az Egyesült Államok csak akkor alkalmaz egyoldalúan katonai erőt, ha alapvető érdekeit éri fenyegetés – mondta Obama. Az amerikai elnök szerint a nemzetközi közvélemény számít, de Amerika senkitől sem kér majd engedélyt ahhoz, hogy megvédelmezze a népét, a területét és a szabadságát.

Ha az Egyesült Államokat nem fenyegeti közvetlen veszély, akkor Obama szerint a katonai fellépés "küszöbének" magasabbnak kell lennie, és az adott probléma megoldásában teret kell engedni a kollektív cselekvésnek, a diplomáciának, az elszigetelésnek, a szankcióknak és a sokoldalú katonai összefogásnak.

A diákok örülhetnek: egyikük sem megy a Közel-Keletre harcolni
Kevin Lamarque / Reuters

Az elnök szerint Amerika világpolitikai vezető szerepének "gerincét" a világelső hadserege adja, ám attól, hogy kezében van a kalapács, nem tekinthet minden problémát szögnek.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a most végző évfolyam lesz az első, amelynek kadétjait nem vezénylik majd sem Irakba, sem Afganisztánba.

Szíriával kapcsolatban azonban az ellenzék támogatásáról beszélt, azonban megerősítette azt a hírt is, hogy nem kíván csapatokat küldeni a közel-keleti országba. A kongresszust arra szólította fel, hogy biztosítsa támogatásáról azt a terrorelhárításra szánt 5 milliárd dolláros alapot, amelyből Jordániát, Libanont, Törökországot és Irakot támogatnák. Mind a négy felsorolt országnak a szíriai határon áthatoló terroristákkal kell szembenézniük és mind a négy állam jelentős számú szíriai menekültet engedett be a területére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.