Ő állhat a párizsi merényletek mögött

Salim Benghalem a világ legkeresettebb terroristája. Az Iszlám Állam (IS) egyik fő hóhérjának neve is felmerült azok között, akik a péntek éjszakai párizsi terrortámadás mögött állhatnak.

A most harmincöt éves Benghalem a francia főváros Cachan nevű külvárosában nőtt fel. A titkosszolgálatok szerint az IS egyik hóhérja francia állampolgárokat képez ki merényletekre. Nevét több európai terrortámadáshoz, így például a januári, Charlie Hebdo szerkesztőség elleni merénylethez is kötik. Benghalem nem vesz részt közvetlenül a merényletekben, de a háttérben ő tervelheti ki őket, ezért merült fel a neve a pénteki francia terrortámadás kapcsán.

Salim Benghalem

Daily Beast azt írja, a terroristát a francia és az amerikai titkosszolgálatok is nagy erőkkel keresik. A francia hadsereg a múlt hónapban megpróbálta megölni Benghalemet - a szíriai Rakka közelében -, de jelentések szerint túlélte a támadást.

Alain Bauer kriminológus szerint a francia terrorista nagyon veszélyes, mivel ő felügyeli a Franciaországból Szíriába érkezők kiképzését, akik aztán nyugatra visszatérvén merényleteket hajtanak végre.

Benghalem amellett, hogy dzsihadistákat képez ki, több külföldi túsz kivégzéséért is felelős.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.