NYT: az oroszok információkat hallgattak el az egyik bostoni merénylőről

Az orosz hatóságok a tavalyi bostoni maraton finisében történt merénylet előtt olyan információkat tartottak vissza a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elől az egyik elkövetőről, amelyek ismeretében az amerikai nyomozók beható előzetes vizsgálatot indítottak volna ellene – írta helyi idő szerint szerda este online kiadásában a New York Times.

A tavaly április 15-i maraton finisében végrehajtott terrortámadást a vád szerint egy Dagesztánból bevándorolt, csecsen nemzetiségű testvérpár, a 26 éves Tamerlan Carnajev és az akkor 19 éves Dzsohar követte el. A kuktafazekakba szerelt, távirányítású pokolgéppel végrehajtott kettős merénylet következtében hárman - köztük egy nyolcéves kisfiú - meghaltak, és 264-en megsebesültek. Sokan egész végtagokat elvesztettek.

Az oroszok 2011-ben annyit közöltek az FBI-jal Tamerlanról, hogy a radikális iszlám követője, és azt is, hogy 2010 óta drasztikusan megváltozott, és a Kaukázus térségébe kíván utazni, hogy ott meg nem nevezett terrorista szervezetekkel felvegye a kapcsolatot. Arról azonban az orosz hatóságok már csak a merénylet után tájékoztatták az FBI-t, hogy sikerült lehallgatniuk az idősebb Carnajevnek egy, az anyjával folytatott telefonbeszélgetését, amelynek témája a dzsihád volt.

Az FBI nyomozói az orosz jelzések nyomán kihallgatták Carnajevet a családtagokat és azokat is, akik az iskolában ismerték. Megvizsgálták az előéletét és online keresőkifejezéseit is, de aggodalomra adó okot nem találtak. Az amerikai nyomozók, akik úgy vélték, hogy Carnajev sokkal inkább Oroszország számára jelentett fenyegetést, ezután még több információkat kértek Moszkvától. Az oroszok ezt megtagadták – írja az NYT.

Az amerikai lap cikkének az alapja egy olyan, még a kongresszussal sem ismertetett belső vizsgálat, amely azt próbálta megállapítani, hogy meg tudta-e volna akadályozni az FBI a bostoni merényletet. Az ügyről a 17 hírszerző szerv, a belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium, továbbá a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) főellenőre készített egy közös jelentést. A NYT-t nevük elhallgatását kérő tisztségviselők tájékoztatták az FBI-t a felelősség alól gyakorlatilag felmentő vizsgálat eredményéről. A jelentés szerint az FBI mindent megtett, amit tudott. Az amerikai nyomozók a bostoni robbantást követően a Kaukázusba is elutaztak, ahol Tamerlan 2012-ben járt, de nem találtak semmit, ami arra utalt volna, hogy a merénylő kiképzést kapott volna terroristáktól. Kevés olyan bizonyítékot találtak, amely a fivéreket nemzetközi terrorszervezethez kötné, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy a testvérpár magától radikalizálódott. A jelentés emellett arra a megállapításra jutottak, hogy az FBI-nak a jövőben hatékonyabban kellene megosztani a rendelkezésére álló értesüléseket az államok és a városok rendőrségeivel.

Tamerlan nem élte túl a merénylet utáni hajtóvadászatot. Tavaly április 19-re virradóra életét vesztette a rendőrökkel folytatott tűzpárbajban szerzett lőtt sebek és belső sérülések miatt, amelyek oka valószínűleg az volt, hogy az öccse a a kocsijukkal áthajtott rajta. Dzsohart elfogták, minden jel szerint azután, hogy öngyilkosságot kísérelt meg. Hivatalosan ártatlannak vallotta magát, de az ellene felhozott 30 vádpontból 17 miatt akár halálra is ítélhetik. A vádpontok között ott van a négyrendbeli emberölés (a fivérek a merénylet után egy rendőrrel is végeztek), tömegpusztító fegyver bevetése és kocsilopás is. Tárgyalását a szövetségi bíró idén november 3-ra tűzte ki.

Dzsohar azt állította, hogy a bostoni merénylet megtorlás volt az iraki és az afganisztáni muszlimok elleni amerikai támadásokért. Ezt vérrel is felírta annak a csónaknak a falára, amelyben sérülten megtalálták. Szerinte aki egy muzulmánt megtámad, az mindet megtámadja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.