NYT: a felcsúti stadion Orbán hatalmának jelképe

Az épülő felcsúti stadionról és az oligarchák új rendjéről ír a New York Times.

A felcsúti stadionról írt riportot a New York Times, a cikk címében falusi stadionnak nevezve az Orbán Viktor háza mellett épülő létesítményt. Az amerikai lap szerint furcsa ötlet 17 millió dolláros, 4000 férőhelyes stadiont építeni egy mindössze 1800 lelket számláló településen, bár ez a város történetesen a lelkes focirajongó Orbán Viktor szülőhelye, sőt a háza alig néhány méterre fekszik az épülő stadiontól.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője a lapnak Disneylandhez hasonlítja a felcsúti stadionprojektet. "Minden gyerek arról álmodik, hogy egyszer a kertje végében lesz Disneyland. Most ezt az álmot váltják valóra" – fogalmaz. A lap megszólaltatja az egyik munkást, aki szerint az egész város itt dolgozik, "olyan, mintha katedrálist építenének".

A cikkben írnak a Fidesz-kormány néhány intézkedéséről: az alkotmány átírásától kezdve a paksi bővítéshez szerzett orosz hitelig. Mindezzel a kormány "lökést adott az oligarchák új rendjének" – ahogy a New York Times fogalmaz. Orbán úgy is keresztülviszi küldetését, hogy közben a magyar gazdaság vergődik, és a forint is padlóra kerül – olvasható a cikkben.

A NYT szerint Orbán a vasárnapi választáson megszilárdítja hatalmát, bár a valaha volt antikommunista aktivista már így is Vlagyimir Putyinhoz hasonlítható.

A cikk említést tesz Mészáros Lőrincről, Felcsút polgármesteréről, aki gázszerelőből Magyarország egyik leggazdagabb emberévé avanzsált. Cége a felcsúti stadionépítésből és más állami megrendelésekből is alaposan kiveszi a részét. Mészáros a New York Timesnak nem kommentálta az állításokat.

Orbán Viktor nem nyilatkozott a New York Timesnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.