galéria megtekintése

Ukrajna: nyomulnak a szakadárok

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 02. számában
jelent meg.

Hírösszefoglalónk
Népszabadság

Fegyveresek elfoglalták csütörtökön a délkelet-ukrajnai Amvroszijivka település városi tanácsát, Donyeck városában pedig az ügyészi hivatalt – jelentették a hírügynökségek a válság dúlta országból, miközben a Nemzetközi Valutaalap jóváhagyta Kijevnek a 17,1 milliárd dolláros mentőcsomagot.

A pénzt két éven keresztül vehetik igénybe az ukránok, de az első, 3,2 milliárdos részlet azonnal lehívható. Az IMF-hitel további 15 milliárdhoz nyitja meg az utat Kijev számára, amelyet a Világbank, az EU, Kanada és Japán biztosít. Cserébe az ukránok a többi közt befagyasztották a minimálbért, jelentette a BBC.

Oroszpárti aktivisták egyenruhákat égetnek az elfogalt donyecki ügyészség előtt
Oroszpárti aktivisták egyenruhákat égetnek az elfogalt donyecki ügyészség előtt
Marko Djurica / Reuters

A helyszíni híradások szerint Amvroszijivkában az automata fegyverekkel felszerelkezett „terroristák” betörték az ünnepnapon zárva tartó épület kapuját, majd kitűzték az épület tetejére az egyoldalúan kikiáltott „donyecki népköztársaság” lobogóját. A támadók ezután a megyei kisváros elöljárójának lakásához hajtottak, magukkal hurcolták, majd a városi tanács épületében egy lemondónyilatkozat aláírására kényszerítették. Az elmúlt hetekben Kelet-Ukrajna számos városában hajtottak végre hasonló fegyveres épületfoglalásokat a szakadár oroszbarát erők, amelyeknek akcióit az új ukrán kormány szerint az orosz titkosszolgálatok koordinálják. A fegyveresek erőszakkal lemondatják az adott település vezetőit, s a keleti és déli megyék státusáról tartandó népszavazást követelnek. Donyeck megyében május 11-ére írták ki a régió függetlenségéről tartandó népszavazást.

 

Ukrajna keresetet készül indítani Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon a Krím félsziget bekebelezése miatt, közölte Petr Porosenko elnökjelölt. A milliárdos politikus, a május 25-re kiírt, előrehozott elnökválasztás legesélyesebb jelöltje, azt mondta: már dolgoznak a kereseten. Az „előkészítésben európai jogászok és amerikai partnerek is részt vesznek”, hogy „felelősségre lehessen vonni Oroszországot a Krím megszállásáért”, tette hozzá, a Gazeta.ua hírportál ismertetése szerint. Porosenko azt mondta, országa a stockholmi kereskedelmi döntőbíróságnál is eljárást kezdeményez. „Ez az ügy nem arról szól, hogy kinyilvánítsuk, ki az agresszor, hanem olyan hatékony lépésekről, amelyek sokmilliárdos (kártérítési) felelősséget rónak majd Oroszországra és rákényszerítik – ha a nemzetközi közösség tagja akar maradni – a bíróság döntéseinek végrehajtására és mindazok felelősségre vonására, akik meghozták a bűnös döntéseket”, mondta az ukrán elnökjelölt.

Porosenkóval csütörtökön választási megállapodást kötött a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség mint a legesélyesebbnek tartott elnökjelölttel. Az egyezmény értelmében Porosenko vállalja, hogy megválasztása esetén segíti a magyar kisebbség ügyét, jelentette az MTI.

Ukrajnában közös erőfeszítéssel felépülhet egy igazi, európai jogállam, hangoztatta május 1-jei, ünnepi üzenetében Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő. „Országunk ma nem a legkönnyebb időket éli, de hiszem, hogy együtt, közös erőfeszítéssel képesek leszünk felépíteni egy valódi európai jogállamot, amelyben érdemes lesz élni és gyermekeket felnevelni”, mondta az ukrán parlament elnöke, aki ideiglenesen, az elnökválasztásig az államfői posztot is betölti. Turcsinov egyebek közt kifejtette, hisz abban, hogy Ukrajnában felépíthető egy olyan állam, „amelyben a fizetések és a nyugdíjak méltó, teljes értékű és boldog életet tesznek lehetővé”, s amelyben „a kenőpénz fogalma kiirtható”.

A válságban lévő Ukrajna ügyvivő elnöke egy nappal korábban a megyei adminisztrációk vezetőinek értekezletén elismerte: az új kijevi kormány nem képes ellenőrizni a Donyeck városában, valamint Donyeck és Luhanszk megyékben kialakult helyzetet. Turcsinov rendkívül veszélyesnek minősítette az ott uralkodó állapotokat, egy orosz katonai beavatkozás veszélyéről beszélt, és hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erőket „teljes harckészültségbe” helyezték. Kijevben eközben kémkedés gyanújával őrizetbe vették az ukrajnai orosz katonai attasét, aki állítólag olyan tevékenységet folytatott, amely nem egyeztethető össze diplomatastátusával. Ezért, mint Kijev fogalmazott, nemkívánatos személynek nyilvánították, és a lehető leggyorsabban el kell hagynia Ukrajnát.

A Fehér Ház bejelentette: Barack Obama amerikai elnök a júniusi európai vizitje során Lengyelországba is ellátogat, mégpedig az ukrajnai orosz beavatkozásról folytatott konzultációk keretében. Joe Biden alelnök pedig arra figyelmeztette Moszkvát: a jogsértésekért magas árat kell fizetnie.

Az orosz államfő és a kormányfő is a krími Szevasztopolba készül a május 9-i, győzelem napi parádéra, értesült a Gazeta.ru és a Kommerszant. Vlagyimir Putyin ezzel először utazna a Krímbe azóta, hogy március 21-én Oroszországhoz csatolták a területet és Szevasztopolt, az orosz fekete-tengeri hadiflotta krími bázisának székhelyét. Dmitrij Medvegyev április elején már látogatást tett a félszigeten. Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője a portállal közölte, hogy nem rendelkezik ilyen információval.

– Az ukrajnai válság megoldásában jelenleg a legfontosabb az ukrán katonai egységeknek a délkeleti országrészből való kivonása, az erőszak leállítása és széles körű nemzeti párbeszéd az alkotmányos reformról – Putyin ezt Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésén fejtette ki. Az ARD német közszolgálati televízió felmérése szerint Németországban történelmi mélypontra süllyedt az Oroszországba vetett bizalom. Száz német közül mindössze 14 véli úgy, hogy Oroszország megbízható partner, s a lakosság 72 százaléka tart attól: az ukrajnai konfliktus újabb hidegháborúba sodorja a nyugati világot Moszkvával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.