Nyolcmillió tojást loptak a politikusok

Húsz év börtön várhat azokra a kubai politikusokra, akik a vád szerint nyolcmillió darab tojást loptak el állami cégektől.

Fiktív számlák és hamis szállítólevelek segítségével sikerült nyolcmillió tojást ellopnia állami cégektől annak a 19 politikusnak, akik ezzel több mint 350 ezer (kb. 100 millió Ft) dolláros kárt okoztak a kubai gazdaságnak – számolt be az esetről a Granma hivatalos pártlap.

A „bűnszervezet" figyelmetlen és/vagy korrupt vezetők, valamint egy rosszul működő ellenőrzési rendszernek köszönhetően tudták megrövidíteni az országot 2012 januárja és októbere között – olvasható a lapban.

A vád szerint a „tojástolvajok" – akik akár húsz év börtönt is kaphatnak tettükért – a feketepiacon értesítették a portékát, ami egyébként virágzik Kubában, hiszen a kommunista országban – ahol kb. 20 dollár a havi átlagkereset – még mindig jegyrendszer van érvényben. A fejadagok igen szűkösek, a minőség gyenge, így akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a sokkal drágább valutás boltban és piacon vásároljanak, a feketepiacon szerzik be a szükséges élelmiszereket.

A szigetország gazdasága jó ideje a csőd szélén áll, s a rezsim szerint ez részben a korrupciónak köszönhető. Raúl Castro elnök 2009-ben átfogó korrupcióellenes kampányba kezdett, hogy kiirtsa az országot felemésztő „rákot". A hadjáratnak külföldi cégek is áldozatul estek, egy kanadai közlekedési vállalat elnöke három évet töltött börtönben. Cy Tokmakjiant vesztegetésért eredetileg 15 év börtönre ítélték, ám az üzletembert végül februárban szabadon engedték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.