galéria megtekintése

Nyitott koporsóban búcsúztatták Nyemcovot

0 komment

NOL
NOL

Több ezer ember gyűlt össze Moszkvában a pénteken késő este meggyilkolt ellenzéki vezető, Borisz Nyemcov búcsúztatására. Az esemény helyszíne, a Szaharov Központ előtt kilométeres sorban álltak az emberek – jelentette az Interfax hírügynökség.

Nyemcov nyitott koporsójánál, egy a politikus portréival feldíszített teremben hozzátartozói mellett ott voltak barátai, politikustársai. Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök, az RPR-PARNASZ pártszövetség társelnöke azt mondta, hogy „ezzel az aljas gyilkossággal Nyemcov tevékenységéért akartak bosszút állni,", egy másik ellenzéki vezető, Ilja Jasin szerint pedig „a politikus azokért az ideálokért adta az életét, amelyekben hitt".

Nyitott koporsóban búcsúztatták a politikust
Nyitott koporsóban búcsúztatták a politikust
Reuters

Vlagyimir Lukin, a Jabloko párt egykori alapítóinak egyike, volt emberi jogi ombudsman újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy ezért a bűncselekményért az egész orosz társadalom felelős. „Ha politikai gyilkosságok történnek Moszkva központjában, az azt jelenti, hogy a hatalom valamit nem úgy csinál, ahogy kell, nem olyan hatékonyan, ahogy kell" – idézte szavait a Newsru.com moszkvai internetes hírportál. Pjotr Aven, az egyik legnagyobb orosz bankcsoport, az Alfa elnöke, egykori külgazdasági miniszter a Dozsgy tévécsatornának kijelentette: a társadalmat jellemző „gyűlölet légköre" vezetett a végzetes merénylethez, és hasonlóan vélekedett egy másik vezető orosz üzletember, a milliárdos Mihail Prohorov is. Szavai szerint ilyen tragédiához vezet, ha a társadalmat „mieinkre és nem mieinkre osztják meg".

 
Rengetegen voltak a szertartáson
Rengetegen voltak a szertartáson
REUTERS

Az orosz kormány képviseletében Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes jelent meg egy rövid időre a temetés előtti búcsúztatáson. Ott volt Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, Mihail Fedotov, az elnök mellett működő emberi jogi tanács vezetője, Szergej Prihogyko, az elnöki apparátus feje, Garri Minh az államfő képviselője a parlamentben és Natalja Tyimakova, a kormányfő szóvivője is.

Mécseserdő a temetésen
Mécseserdő a temetésen
REUTERS

Számos külföldi nagykövet és orosz tisztségviselő tervezte, hogy részt vesz Nyemcov keddi temetésén, de többek között Bogdan Borusewiczet, a lengyel szenátus elnökét sem engedik be az országba az orosz hatóságok.

Sandra Kalniete, Lettország egyik európai parlamenti képviselőjének beutazási kérelmét is elutasították, vele hírt két óra várakoztatás után a Seremetyevói repülőtéren közölték.

Azt, hogy sem Vlagyimir Putyin államfő, sem Dmitrij Medvegyev miniszterelnök nem vesz részt a megemlékezésen, már korábban bejelentették. Ott volt viszont a gyászszertartáson Szergej Kirijenko, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, akinek kormányában 1998-ban Nyemcov miniszterelnök-helyettes volt, és a Jobboldali Erők Szövetségében is együtt politizáltak. Beszédet mondott Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter, Viktor Jerofejev író, és részt vett a szertartáson Platon Lebegyev is, aki Mihail Hodorkovszkij üzlettársaként, a Jukosz olajtársaság volt vezetőjével együtt, tavaly januári kiszabadulásáig több mint tíz évet töltött börtönben.

Külföldről John Major volt brit miniszterelnök, Nils Usakovs, Riga polgármestere, Vygaudas Usackas, az Európai Unió moszkvai képviselője és Linas Linkevicius litván külügyminiszter is megjelent a búcsúztatáson. A moszkvai magyar nagykövetség lapunkat arról tájékoztatta, hogy Magyarország képviseletében Balla János nagykövet vesz részt Nyemcov temetésén.
Varsóból végül Konrad Pawlik külügyminiszter-helyettes érkezett Moszkvába, bár a lengyel küldöttséget eredetileg a szenátus elnöke, Bogdan Borusewicz vezette volna. Ő azonban nem kapta meg az orosz vízumot. Marcin Wojciechowski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője a Twitteren azt írta, az orosz lépés válasz arra, hogy az ukrán válság kapcsán hozott európai uniós szankciók keretén belül beutazási tilalmat róttak ki többek között Valentyina Matvijenkóra, az orosz parlament felsőházának elnökére is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.