Nyemcov lánya: Putyin felelős apám haláláért

A két hete meggyilkolt orosz ellenzéki politikus lánya szerint apja haláláért vállalnia kell a politikai felelősséget Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Zsanna Nyemcova a BBC televíziónak adott interjújában egyetértett apja szövetségeseivel, akik azt állítják, Borisz Nyemcovot politikai indíttatásból ölték meg:

„Ő volt Putyin egyik legjelentősebb kritikusa. Ő volt a legerősebb orosz ellenzéki vezető" – mondta a műsorban a politikus lánya, aki szerint apja meggyilkolásával az egész orosz ellenzéket lefejezték, és mindenki megijedt. Nyemcova szerint Oroszországnak jelenleg nincs olyan ellenzéki politikusa, aki hasonló szakértelemmel és tapasztalattal rendelkezne, mint édesapja, és konfrontálódni merne a hatalommal.

Borisz Nyemcov lánya megjegyezte, hogy az orosz nyomozóhatóságok valószínűleg azért nem keresték meg őt apja halála után, mert nem érdekeltek a gyilkosság független kivizsgálásában.

A rendőrség továbbra is vizsgálja, milyen indítékkal gyilkolták meg Nyemcovot. A gyilkossággal vádolt Zaur Dadajev vallomása szerint  azért ölte meg az ellenzéki politikust, mert korábban negatívan nyilatkozott az oroszországi muszlimokról, ami sértette őt.

Nyemcova megemlítette, hogy nem sikerült bejutnia a lakásba, ahol apja az orosz vezetésre nézve terhelő dokumentumokat tárolta. Az ellenzék szerint Nyemcovnak bizonyítékai voltak, hogy Moszkva katonai szerepet vállal a kelet-ukrajnai konfliktusban. A rendőrség tavaly szeptemberben elutasította a politikus kérelmét egy esetleges nyomozás elindításával kapcsolatban.

Nyemcova mesélt arról a pillanatról, mikor értesült apja haláláról: „Nem tudtam elhinni, még most sem tudom. Megölték az apámat, nem maradhatok csendben" - mondta.

Csütörtökön az Európai Parlament várhatóan Nyemcov halálát elítélő határozatot fogad el. Federica Mogherini, az unió külügyi főképviselője teljes körű és átlátható vizsgálatot vár Oroszországtól a gyilkosság ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.