Nyelvtudása miatt támadják a magyar miniszterjelöltet

Keményen nekiment a romániai sajtó Biró Rozália szenátornak, akit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöl miniszterelnök-helyettesnek és kulturális miniszternek az őszi elnökválasztáson induló Kelemen Hunor helyébe. Ha kinevezik, ő lesz az első nő, aki Romániában a kormányfő-helyettességig vitte.

Az ellenzéki irányultságú Realitatea hírtelevízió szerint a kormánykoalícióban résztvevő RMDSZ második embereként Biró simán betöltheti a miniszterelnök-helyettesi tisztséget, viszont méltatlan a román kultúra irányítására, mert „nem kultúrember", és nem tud kellően románul. Előszedtek egy hangfelvételt, amely arra utal, hogy a jelölt román nyelvtudása valóban kívánnivalót hagy maga után.

A 49 éves közgazdász, egyetemi adjunktus állítólag évekkel korábban, még nagyváradi alpolgármesterként belesétált az egyik kereskedelmi rádió csapdájába, és interjút adott a „kétlábú" gyerekekről. A felvétel arra utal, hogy a politikus nem ismeri a román „biped" szó jelentését, de a kontextusból azt a koldus szinonimájaként értelmezhette, és kijelentette, hogy Nagyváradon nincsenek ilyenek.

Biró azt állítja, az interjút összevágták, de mivel az eredeti beszélgetés felvétele nincs a birtokában, ezt nem tudja bizonyítani. „A román nyelvtudásomról annyit mondok: a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem közgazdasági szakát végeztem román nyelven", mondta az Erdélyi Riportnak adott interjúban. Ugyanakkor elismerte, hogy bár szeretné, nem beszéli anyanyelvi szinten a románt. (Az önéletrajzában egyébként a nyelvi kompetenciák fejezetben a román mellett a felsőfokú szerepel.)

Ami a szakmai hozzáértését megkérdőjelező bírálatokat illeti, Biró úgy vélte: a minisztérium élén inkább jó menedzserre van szükség, semmint kulturális szaktekintélyekre. Menedzseri képességeit nem is vonják kétségbe, ellenkezőleg, a médiában napok óta téma, hogy Kelemen utódja egyike a leggazdagabb romániai magyar politikusoknak.

„Biró Rozália jelölése a kormányfő-helyettesi tisztségre azt jelzi, hogy a szövetségben rendkívül erős az oligarchák befolyása", értékelte a kolozsvári Krónika. Biró erről azt mondja: vagyonát vállalkozásaiból szerezte, mégpedig úgy, hogy az állammal semmiféle üzleti kapcsolatban nem állt. Többek között felépített és eladott egy kábeltelevízió hálózatot. Érdekkonfliktussal is vádolták, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség fel is jelentette, de az ügyészség pontosan egy hete lezárta az ügyet.

Biró tíz éven át, 2012-ig Nagyvárad alpolgármestere volt, azóta szenátor. 2007 óta az RMDSZ kisparlamentjeként is emlegetett Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke, és 2013 óta szintén ő irányítja az RMDSZ frissen alakult nőszervezetét. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.