galéria megtekintése

Ma simogatni jönnek az illiberalizmus buksiját

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 24. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Sok közös pontot találhat Orbán Viktor vendégével, Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel kedden a budapesti megbeszéléseken – csak abban nem lehet biztos, hogy a megfelelő emberrel beszél.

A török alkotmány ugyan a kormányfő kezébe helyezi az ország politikájának irányítását, ám mindenki tudja, hogy a valódi gazda Recep Tayyip Erdogan elnök. Utóbbi szervezte és vezette választási győzelemre a konzervatív, iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártját (AKP), majd tíz év kormányzás után államelnökké lett.

Davutoglu örömünnepen
Davutoglu örömünnepen
Stringer / Reuters

Erdogan tette meg külügyminiszterévé Davutoglu professzort, s csinált belőle tavaly pártelnököt, majd kormányfőt. A miniszterelnök ugyanakkor megpróbál valamennyit megtartani jogosítványaiból. A török sajtó szerint akadályozná az alkotmány Erdogan által kívánt átírását, mert az a kormányfőt az elnök kabinetfőnökévé degradálná. Egy minapi beszédében a muzulmánok vallási kötelezettségének mondta az AKP támogatását – így erősíti bázisát a pártban is.

 

Davutoglu az anatóliai Konya szülötte, a nemzetközi politika szakértője, akiről azt mondják, hogy muzulmán hite és a világra való nyitottsága határozta meg pályáját. Külügyminiszterként ő dolgozott ki nemzetközi programot Erdogannak. A leggyakrabban a Stratégiai mélység című vaskos könyvében kifejtett gondolataira hivatkoznak. Eszerint Törökország több regionális hatalomnál, hatóköre Közép-Ázsiától Észak-Afrikáig, a Balkántól az arab államokig ér.

Törekvéseit sokszor minősítették a „neooszmán” jelzővel – ezt ő néha cáfolta. Mindenesetre a békésebb időkben különböző eszközökkel újra Törökországhoz kapcsolta volna a hajdani birodalom országait.

Ilyen volt az a program is, miszerint a szomszédos államokkal „nulla problémára” kell törekedni. Ebbe belefért a szíriai Aszad-rezsimmel való barátság is, amíg ki nem tört a polgárháború, ami alaposan megzavarta Davutoglu elképzeléseit. Kiderült, hogy az iszlám nem teremt békét a próféta hívei között, sőt!

Az Iszlám Állammal kapcsolatban a kétértelműséget, az ellenakciók halogatását róják fel a török vezetésnek. Davutoglu nem rendezte a kapcsolatokat Örményországgal sem, Izraellel a viszony kész csőd.

A Krím orosz annexióját elítélték ugyan, de a „Török Áramlat” gázvezetékért cserébe ismét teljes a barátság

Putyinnal.

A megfelelő ember. Erdogan és Orbán 2013 decemberében Ankarában
A megfelelő ember. Erdogan és Orbán 2013 decemberében Ankarában
Umit Bektas / Reuters

Törökország Davutoglu elképzeléseiben nem egyszerűen híd Európa és Ázsia között, de önálló hatalmi tényező,

az iszlám világ főszereplője.

Eközben nem mondanak le az EU-tagságról, s hivatkoznak jelentős NATO-hozzájárulásukra. Törökország vezetői nehezen döntenek, merre is igazodjanak. Felháborodnak, amikor a nyugati sajtó, a politikusok elítélik az emberi jogok, a sajtószabadság korlátozását, s ilyenkor általában illiberális megoldásaik sikerességére hivatkoznak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.