Nőtt a HIV-fertőzöttek száma Szlovákiában

Két éve 80, tavaly pedig már 83 személynél mutattak ki HIV-fertőzést Szlovákiában. Jelentősen nő a fertőzöttek száma, tekintettel arra, hogy 2013-ban még csupán negyven beteget tartottak számon.

Új jelenségnek számít az is, hogy tavaly valamennyi beteg szlovák állampolgár volt, akik közül négy embernél alakult ki az AIDS. Ketten belehaltak a betegség valamelyik szövődményébe.

Mind a ketten Pozsony megyében éltek, ahol országos viszonylatban a HIV-fertőzöttek száma is a legmagasabb – olvasható az országos HIV/AIDS megelőző program hétfőn nyilvánosságra hozott éves jelentésében.

A dokumentum szerint Szlovákiában 1985 óta tartják nyilván a HIV-fertőzöttek számát. Azóta 725 betegről szereztek tudomást, köztük 595 szlovák állampolgár volt. Az AIDS 78 embernél alakult ki, akik közül ötvenhárman belehaltak a kórba.

Tavaly néhány hónapig pénzhiány, illetve a vizsgálatokhoz szükséges műszerek meghibásodásai miatt hónapokig szünetelt az újabb gyanús esetek kivizsgálása. Lapunk megkeresésére Martina Soltésová, a pozsonyi egészségügyi tárca szóvivője közölte, hogy mindkét esetben emberi mulasztások okoztak ideiglenes gondokat, amelyeket már orvosoltak. „Ma már két héten belül megvannak az eredmények” – tette hozzá.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.