Norvégia visszaadta a szülőknek a bántalmazott román gyerekeket

Visszatérhet otthonába a Bodnariu család öt kiskorú gyermeke, akiket állami gondozásba vett a norvég gyermekjogvédő hatóság, a Barnevernet.
A hírt Cristian Ionescu pünkösdista tiszteletes, a család szóvivője jelentette be. A pénteken nyilvánosságra hozott közlemény szerint a szülők megállapodásra jutottak Naustdal város hatóságaival.

A szóvivő hangsúlyozta: a családnak nyugalomra van szüksége, hogy több mint félévi távollét után a gyerekek zavartalanul visszailleszkedjenek az otthonukba. Egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik imáikkal vagy más módon segítették a család újraegyesítését.

A pünkösdista egyház november óta heti rendszerességgel szervezett tüntetéseket Norvégia nagykövetsége előtt Bukarestben és más európai fővárosokban, sőt a tengeren túl is. Ezeken ezrek tiltakoztak a Barnevernet „gyermekrabló" módszerei ellen.

A román Marius és a norvég Ruth öt kiskorú gyermekét tavaly novemberben helyezte állami gondozásba a norvégiai gyermekjogvédő hatóság, a szülők állítása szerint azért, mert vallásos nevelésben részesítették őket. Később viszont elismerték, hogy a gyerekeket időnként „megcsapdosták", ha „elkerülhetetlen" volt". A gyerekek panasza alapján az iskola értesítette a Barnevernetet.

Januárban román parlamenti küldöttség utazott Norvégiába, hogy nyomást gyakoroljon az ottani hatóságokra. Bukaresti törvényhozók javaslatára az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szociális bizottsága éppen csütörtökön döntött arról, hogy jelentést készít az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.