Nők tízezreit korbácsolják Szudánban nadrágviselésért

Könnygázzal támadtak a rendőrök kedden Kartúmban a nadrágviselésért perbe fogott újságírónő tárgyalása alatt a bíróság előtt tüntető nőkre, több tüntetőt meg is vertek. Lubna Ahmed al-Huszein szerint nők tízezreit korbácsolják meg a saría törvénykezésre hivatkozva a szudáni hatóságok.

A szudáni rendőrök gyorsan feloszlatták a mintegy ötven – más forrás szerint több száz – fős tömeget, főleg nőket, akik az  ellen tiltakoztak, hogy bíróság elé állították Lubna Ahmed al-Huszein volt ENSZ-alkalmazottat az iszlám szerint a „közerkölcsöt  sértő” nyilvános nadrágviselet miatt. A felvonulók többek között „Soha többé középkort!” transzparenseket emeltek a magasba.

Ha bűnösnek találják, az  újságírónőt negyven korbácsütésre ítélhetik. A bíróság kedden újabb egy hónapra elnapolta a tárgyalást, kivizsgálandó, hogy ENSZ-alkalmazotti múltja mentelmi jogot ad-e neki a büntetés alól. Al-Huszein nyíltan arra szólította fel a hatóságokat, hogy fogják perbe – szeretné, ha ügye precedenst jelentene a női jogok helyzetére nézvést Szudánban. – Ha korbácsra ítélnek, szeretném, ha a nyilvánosság előtt hajtanák végre az ítéletet. A korbács nem fájdalom, csak egy, az emberiséget, a nőket és a vallásokat sértő gesztus – mondta.

Az újságírónőt Kartúm egyik éttermében tartóztatták le a múlt hónapban. Szudáni fővárosában a saría törvénykezés van érvényben. Vele együtt még húsz társát – köztük nem muzulmán vallásúakat is – is őrizetbe vették, majd tíz korbácsütés és pénzbüntetés után elengedték őket. Al-Huszein szerint Kartúmban eddig már húszezer nő és fiatal lány jutott hozzájuk hasonló sorsra. Ha Kartúmban ez folyik, nem nehéz elképzelni, Dárfúrban milyen a nők helyzete – fűzte hozzá.

A BBC helyi tudósítója azt írja, a nadrágot viselő nők nem számítanak ritka látványnak Kartúmban. Al-Huszein nem is vétett a saría ellen, egy „közerkölcsöt sértő" ruházat elleni helyi törvény nyomán viszont elítélhetik.

 

Lubna Ahmed al-Huszein a kartúmi bíróság épülete előtt. A korbács nem fáj
Lubna Hussein (C), a former journalist and U.N. press officer, gestures outside the court after her trial in Sudan's capital Khartoum August 4, 2009. Dozens of protesters rallied outside a Khartoum court on Tuesday in support of Hussein, who faces 40 lashes for wearing trousers in public, in a case that has become a public test of Sudan's indecency laws. REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallh (SUDAN CRIME LAW SOCIETY IMAGES OF THE DAY) 2009-08-04,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.