Nők is lehetnek püspökök ezután az egész anglikán egyházban

A szinódus nagy többséggel bólintott rá a női püspökök szolgálatának engedélyezéséről szóló indítványra.

Nagy többséggel – 378-8 arányban, 25 tartózkodás mellett – megszavazta a női püspökök szolgálatának engedélyezését célzó indítványt szerdán az anglikán egyház legfőbb szabályalkotó testülete. Az általános szinódus, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió parlamentje egy éven belül másodszor voksolt ebben a kérdésben, mivel a testület tavaly minimális többséggel elvetette a nők püspöki rangra emelését.

Az azóta kidolgozott, szerdán elfogadott kompromisszumos javaslat alapján az anglikán egyházon belül létrejön egy külön ombudsmani hivatal, amely a női püspökök szolgálatával kapcsolatban felmerülő kérdéseket hivatott rendezni.

Az észak-ír, a skót és a walesi anglikán egyház már hosszú idő óta engedi, hogy nők püspökök legyenek. Bár Skóciában és Észak-Írországban a lehetőség már évek, Walesben szeptember óta adott, még egyetlen nőt sem szenteltek püspökké.

A szerdán tartott szavazás egy húszéves, késhegyig menő vitákkal szegélyezett ellentétben dönt az anglikán egyház progresszívjei és tradicionalistái között, Ez már az egész intézményt beárnyékolta, már csak azért is, mert a közvélemény és a politikai elit régóta a női püspökök felszentelhetősége mellett áll. A nyomás az anglikán egyházon egy év alatt hatalmasra nőtt: „Csinálják már meg végre” – mordult fel David Cameron miniszterelnök a tavalyi javaslat bukása után.

Nők lelkészként már húsz éve szolgálhatnak az anglikán egyházban, és a szinódus elvben már öt éve, 2008 júliusában elfogadta a női püspökök szolgálatának engedélyezését is. Az ügy azonban azóta is folyamatos feszültség forrása az egyházban, a tradicionalisták újra és újra kivonulással fenyegetőznek. Az időközben megtartott köztes szavazásokon kétszer is előfordult, hogy bár a többség a női püspökök beiktatására voksolt, az ennek irányába vezető reformok tényleges elindításához azonban nem volt meg a szükséges minősített többség. A mostani sikert többnyire Justin Whelby canterbury-i érsek érdemének tulajdonítják, aki közvetített a két tábor között.

Az egyházi testület az idén nyáron úgy döntött, hogy gyakorlatilag újrakezdi az elejétől a folyamat előkészítését. Ennek első lépéseként létrejött egy szakértői bizottság, amely felvázolta a szükséges intézkedések tervezetét, erről elkezdődött a vita, most pedig a szinódus elfogadta az alapelveket. A nők püspökké szenteléséhez vezető folyamatnak ez a köztes állomása. A végleges jóváhagyás jövő júliusban várható. James Langstaff rochesteri érsek, az indítvány előterjesztője ennek megfelelően óvott is attól, hogy bárki pezsgőt bontson. „Nagy munka áll még előttünk, és a valóság az, hogy a végső szavazáson a többség végül nem az indítvány mellett szavaz” – figyelmeztetett az érsek.

Mivel az anglikán egyház első számú világi vezetője főkormányzói tisztségben a mindenkori brit uralkodó - jelenleg II. Erzsébet királynő -, és az anglikanizmus Nagy-Britanniában államvallásnak számít, az egyházon belüli reform nem teljesen független a brit kormány által a monarchia modernizálására elindított reformfolyamattól. Ennek jegyében már felszámolták azt a több évszázados diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint az uralkodó elsőszülött fia előnyt élvez a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb leánytestvére. Emellett az sem lesz akadálya a koronázásnak, ha az új uralkodó katolikus házastársat választott magának. A holland származású protestáns angol király, III. (Orániai) Vilmos uralkodásának egyik utolsó törvényalkotási aktusaként született, 1701-ben kelt trónöröklési törvény, az Act of Settlement - néhány más vonatkozó jogszabállyal együtt - intézkedett egészen a legutóbbi időkig arról, hogy Angliának ne lehessen katolikus uralkodója, sőt még olyan sem, akinek a házastársa katolikus.

 

Hiába szorítottak sokan, tavaly még ne, csak most lett meg a szükséges többség a nők püspökké szenteléséhez
Sally Hitchener, the chaplain of Brunel University, poses for photographers outside Church House where the Church of England Synod is meeting to vote on the ordination of women bishops, in central London, November 20, 2012. The Church of England decides on Tuesday whether to allow the ordination of women bishops when members take part in an historic vote whose result could prove the first major test for the next archbishop. REUTERS/ (BRITAIN - Tags: RELIGION POLITICS SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.