Nincs török színész, aki vállalná a meggyilkolt örmény újságíró szerepét

Fatih Akin, az ismert török-német filmrendező bejelentette, hogy egyelőre jegeli a meggyilkolt Hrant Dink örmény nemzetiségű újságíróról szóló filmjét, mert nincs olyan török színész, aki elvállalná a neves publicista szerepét. Cikkeiben Dink a Törökországban tabutémának számító örmény népirtással foglalkozott, a török-örmény megbékélésen fáradozott, de a török nacionalisták gyűlölték őt, és 2007-ben merényletben megölték.
Akin az Agos című hetilap szerdán megjelent számában arról beszélt, hogy a Soul Kitchen című 2009-es filmjének elkészülte után Dink 12, életrajzi elemeket is tartalmazó újságcikke alapján írt egy forgatókönyvet, de amikor a főszereppel megkeresett török színészeket, egyikük sem fogadta el a felkérést. Akin szerint arra hivatkoztak, hogy túl rázós lenne a film. Így aztán úgy döntött, egyelőre felfüggeszti a produkciót.

A rendező úgy vélte, hogy egy Dinkről szóló film főszerepét csak török színész alakíthatja, "egy amerikai vagy francia színész nem tudja eljátszani", filmjének török filmnek kell lennie, mivel ezekkel a kérdésekkel magunknak kell szembenéznünk" - fűzte hozzá. Akin nyilatkozata után két ismert török színész is sajnálkozva közölte, hogy ők szívesen elvállalták volna, de korban nem illenek a szerepbe - ismertette a Hürriyet Daily News angol nyelvű török hírportál.

Dinket, a török-örmény kétnyelvű folyóirat, az Agos nagytekintélyű egykori főszerkesztőjét 2007-ben fényes nappal gyilkolta meg egy 17 éves török nacionalista az újság szerkesztőségi épülete előtt. A merénylőt kétévi tárgyalás után végül 22 év tíz hónap börtönre ítélték, ám az újságíró családja szerint a hatóságok igazándiból soha nem akarták felelősségre vonni a "valódi tetteseket", a gyilkosság értelmi szerzőit. (Az elkövető bűntársai ellen jelenleg is folyamatban van egy eljárás, de rendkívül vontatottan halad.)

Akin, A másik oldalon és a Fallal szemben című film díjnyertes rendezője azt is elmondta, hogy Dink cikkei nyomán fogott maga is kutatásba az örményekkel kapcsolatban, és ebből született a The Cut című alkotása, amely nemzetközi koprodukcióban készült el. A filmet Németországban október 16-án mutatják be.

A The Cut egy Törökország délkeleti részén élő örmény férfiről szól, aki 1915-ben túléli az örmény népirtást, és két lánya után kutatva egészen az Egyesült Államokig utazik. A film főszerepét egy algériai származású francia színész, Tahar Rahim játszotta el. A produkcióban több török színész is feltűnik, akikről a rendező elégedetten és nagyrabecsüléssel emlékezett meg.

1915 és 1916 között az oszmán birodalom katonái 1,5 millió örményt öltek meg. A törökök azonban tagadják a népirtást, és azt állítják, hogy nem másfél millió, hanem 500 ezer emberről lehet szó, és ők is az első világháború harcainak áldozatai, sokan az éhínség miatt haltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.